Florale kunst van bloemstylisten en (andere) kunstenaars

In de herfst trekken planten zich terug na nog één keer een kleurexplosie of bijzondere vrucht- en zaaddozen te hebben gegeven. Die herfstbelofte hebben vijf bloemstylisten als uitgangspunt genomen voor de expositie ‘Kunstzinnig Natuurlijk’ in Pop Up Galerie Nederweert. Te zien vanaf 30 oktober tot en met 3 januari.

Deelnemende bloemstylisten zijn Nel van Rens, Rika Bieren, Francoise Creemers, Lily Beelen en Ilse Rambags. Nel laat zich graag inspireren door de context van mens en natuur, met een vertaling buiten de traditionele kaders. Eigenheid en eigentijdse vormgeving kenmerkt haar werk. Rika Bieren is 50 procent bloemist en 100 procent kunstenaar. Haar werk is te scharen onder botanisch industrieel, met oog voor duurzaamheid. Francoise Creemers is al meer dan dertig jaar bloemist met een creatief hart dat sneller klopt als zij de stylingskills uit de kast trekt voor bedrijven en organisaties. Meesterbinder Lily Beelen zoekt in haar werk het contrast tussen moderne vormen en natuurlijke lijnen. Het werk van meesterbinder Ilse Rambags kenmerkt zich door gedetailleerd bloemwerk waarbij de symbolische volmaaktheid van de natuur ten volle tot uiting komt. En floral designer Jonas De Vestel ten slotte combineert insecten en bloemen in objecten en vazen door deze te voorzien van de schildjes van de Sternocera-kever uit Thailand.

V.l.n.r.: Lily Beelen, Nel van Rens, Francoise Creemers, Ilse Rambags en Rika Bieren.

Overige kunstdisciplines

Naast alle bloemdesigners zijn er ook nog andere kunstenaars te zien op de tentoonstelling. Zo  zijn er collages en gedichten te zien van de in 2018 overleden kunstenares Greet Boekholt. Onder de titel ‘Hortus Conclusus’ memoreert zij aan haar tuin in Ospel waar zij tot 2014 woonde. Kunstschilder Ena Rutten schildert vanuit suggestie, waarbij sterk de indruk van bloemen, planten en een onderwaterwereld wordt gewekt. Francois Seerden heeft een achtergrond als tuin- en landschapsontwerper, wat hem een nauwgezet oog voor zijn omgeving geeft. Zijn werk is soms realistisch, soms fictief, maar altijd met geestdrift en een snelle streek van houtskool, contrasterend met zacht aquarel.

Werk van Erna Rutten.

Om de kracht en pracht van de natuur daadwerkelijk te doorgronden, neemt fotografe Anja Lissenberg haar camera ter hand. Middels microfotografie legt zij bloemen en planten tot in de vezels vast, waarin als het ware de stroom van het leven te zien is. Om dit te benadrukken verwerkt zij in de middels pigmentinkt afgedrukte werken andere materialen, zoals  ‘oneindige’ draden. Floraal keramiste Lucie Berben bedient zich juist van een tegenovergestelde werkwijze. Zaaddozen en peulen worden extreem uitvergroot en weergegeven in vakkundig vormgegeven keramiek.

Vazen van Jonas de Vestel.

De expositie ‘Kunstzinnig Natuurlijk’ is van 30 oktober 2020 tot en met 3 januari te zien in Pop Up Galerie Nederweert. De opening van de expositie is op woensdagavond 28 oktober.

Tekst: Francis Bruekers

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties