Bloem en Blad Vakmanschap Flower Art Museum verbindt bloemen, literatuur en kunst

Flower Art Museum verbindt bloemen, literatuur en kunst

0

Het Flower Art Museum in Aalsmeer besteedt vanaf 20 april aandacht aan de combinatie van bloemen, literatuur en kunst. Twee tentoonstellingen vertellen elk een eigen verhaal rond deze thema’s.

‘Fleurs d’espoir – Bloemen van hoop’ toont het werk van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar Bert van Santen. Een tentoonstelling over hoop en de zoektocht naar een kunstzinnig antwoord op de maatschappelijke problemen van onze tijd. Bert van Santen (1958, Leerdam) studeerde culturele antropologie maar voelde zich vanaf het begin meer kunstenaar dan wetenschapper. Hij bewandelde vele paden, om ten slotte uit te komen bij de bloem. De gedichten van Charles Baudelaire (1821-1867) inspireerden hem tot de serie ‘Fleurs du Mal’: olieverfschilderijen waarin hij onheilspellende ondergronden doorbreekt met bloemen die bijna letterlijk van het doek afspatten. Zijn werk is een reflectie op de maatschappij, niet als politiek statement maar als een persoonlijke reactie: het kwaad waarnemen en met schoonheid willen bestrijden. De bloem is hierin het symbool van de hoop.

Bert van Santen – Fleurs du Mal

De taal van bloemen

In de roman The Language of Flowers van de Amerikaanse schrijfster Vanessa Diffenbaugh zijn bloemen gezelschap, geheimtaal en een taal die toveren kan. Het verhaal van dit boek vormt de leidraad van de tentoonstelling ‘De taal van bloemen’. Bezoekers worden meegenomen in het leven van Victoria en haar bloemenwoordenboek. De bloemen die een rol spelen in het boek krijgen betekenis, in woord en beeld. Zo ontstaat een visuele vertaling van een literair verhaal over de taal van bloemen. Er is werk te zien van de kunstenaars Teis Albers, An Luthart, Liseth Visser, Maja Vucetic en Heidi Wallheimer.

Deze tentoonstelling is een coproductie van het Flower Art Museum en de Universiteit van Amsterdam/Faculteit der Geesteswetenschappen, waar Jonneke Bekkenkamp onderzoek doet naar wat schrijvers zeggen met bloemen.

Liseth Visser – Saint Peters Daughter.

De tentoonstellingen beginnen zaterdag 20 april en duren tot en met 7 juli. In deze periode zijn er ook diverse activiteiten, zoals lezingen, workshops, de Nature Art Fair en een concert.

Bron en foto’s: Flower Art Museum

Teis Albers – bouquet vII

Reageer op dit artikel

avatar