Bloem en Blad Vakmanschap Frans Hals Museum in Bloei

Frans Hals Museum in Bloei

0

Van 23 maart tot en met 19 mei sieren verse boeketten en andere vormen van bloemsierkunst de zalen en gangen van het Frans Hals Museum. Het aankleden van de zalen met bloemen, in opmerkelijke vazen uit de collectie keramiek van het museum, kent een lange traditie. Dertig jaar geleden startte een bevlogen team van de Vrienden van het Frans Hals Museum met het decoreren van het Frans Hals Museum met boeketten.

Dit jaar kent Museum in Bloei twee hoofdstukken waarin twee verschillende teams, met een geheel eigen stijl het museum een ‘bloemige’ sfeer meegeven. Als eerste gaat het vriendenteam onder leiding van Vibeke Struben vier weken aan de slag om het museum te laten stralen, van 23 maart tot en met 21 april. Hun presentatie kenmerkt zich door enerzijds uitbundige en anderzijds subtiele boeketten die op een bijzondere manier worden afgestemd op de stijl van de zaal en de schilderijen. Ze maken daarbij graag gebruik van niet alledaagse bloemen en takken. Dit jaar zullen er naast vazen uit de verzameling ook vazen van onder meer Mobach worden gebruikt. De boeketten van het team zijn tot en met 21 april te zien.

Het tweede deel van de presentatie – van 22 april tot en met 19 mei – is in handen van bloemkunstenaar Paul Wijkmeijer en zijn team van bloembinderij Klavertje Vijf. Pauls boeketten zijn vaak weelderig, spannend en kleurrijk. Hij zoekt naar nieuwe wegen om bloemen in de hoofdrol te zetten en schuwt daarbij bijzondere arrangementen niet. Hij zal zijn boeketten opmaken in vazen uit de collectie van het museum, aangevuld met nieuwe exemplaren.

Beide teams haken aan op het thema In & Out dat in de gehele programmering van het museum in 2019 een rol speelt. In Hal wordt de tentoonstelling Ruis! Frans Hals, Anders verlengd tot en met half juni 2019. In Ruis! spelen hedendaagse kunstenaars met de conventies van de portretkunst, iets wat Hals eeuwen eerder ook al deed en daarmee in zijn tijd vernieuwd. Op 9 maart 2019 opent in Hof aan het Groot Heiligland de nieuwe dynamische collectiepresentatie waarbij de parels uit de collectie worden getoond naast minder bekende meesterwerken.

De presentatie Museum in Bloei maakt deel uit van een samenwerking tussen het Frans Hals Museum, de Keukenhof, de Jopenkerk en Haarlem Marketing. Gezamenlijk nemen zij de bezoeker mee op een Tulpomania tour door Haarlem en het lentepark Keukenhof waarbij de tulpenmanie uit de Gouden Eeuw weer tot leven komt.

De bloemenpresentatie wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Frans Hals Museum, Annemieke’s pluktuin, Jasmijn Bloembinders, Dobbe Flowers, Openluchttheater Caprera, Flowerboost, kwekerij A.C. van Graven, kwekerij Fred Booij en W.F. Leenen.

Bron: Frans Hals Museum | Foto’s: Inga Powilleit en Gert Jan van Rooij

 

Reageer op dit artikel

avatar