Freeze!

Olifantsoor is de Nederlandse benaming voor zowel Alocasia, Caladium als Xanthosoma. Dit zijn allemaal leden van de aronskelkfamilie, de Areceae. Xanthosoma betekent geel (xanthos) lichaam (soma). Sommige soorten hebben een geelkleurig weefsel in de knol.

Het geslacht telt circa veertig soorten grote kruidachtige bijna stamloze planten met dikke wortelstokken of knollen en melksap. Veel soorten zijn eetbaar. Xanthosoma sagittifolium (= pijlvormig blad) is één van de belangrijkste. De soort werd door Linnaeus in zijn Species Plantarum beschreven als Arum sagittaefolium. Heinrich Wilhelm Schott wijzigde dit in 1832 door het introduceren van een nieuw geslacht Xanthosoma. Ook latere publicaties spreken dan van Xanthosoma sagittifolium. Soms wordt nog het synoniem Caladium sagittifolium aangehaald.

Tropisch Amerika
De oorsprong ligt in laaglanden van noordelijk tropisch Amerika. Vandaaruit is de plant verspreid richting de Antillen en Midden-Amerika. Via de slaventransporten in de 17e eeuw is het gewas naar West-Afrika gebracht als voedselbron. Als voedingsgewas staat de plant ook bekend onder namen als malanga, tannia of tayler. Vanwege de smaak, maar ook vanwege de grotere tolerantie voor kou en regenval lijkt het er op dat tayler de Calocasia (eddo of taro) als voedingsgewas van de eerste plaats gaat verdringen. De knollen worden net als aardappels gegeten. Ze zijn zetmeelrijk, maar arm aan eiwitten en vitamines. Die zitten wel in blad en stengels, die gegeten kunnen worden als spinazie. Het gewas is populair in Cuba, Costa Rica, Filipijnen en het is ook een basisingrediënt van de Surinaamse Pom.

Sierwaarde
De plant heeft ook een uitgesproken sierwaarde. Daardoor zijn inmiddels talloze rassen ontstaan. Ze worden geteeld in de meer gematigde gebieden in Noord-Amerika en Azië. Xanthosoma Frozen Planet wijkt af van de soort Xanthosoma sagittifolium, zelf met jong glanzend blad, door een soort aanslag op het blad dat doet denken aan een rijplaagje. Alsof het blad bevroren is. Het is dus geen residu, maar puur natuur. De plant werd als een ‘afwijker’ ontdekt in een partij planten.

Naam: Xanthosoma sagittifolium ‘Ppixan002’ Frozen Planet
Kenmerken: potplant 50 tot 60 cm hoog; bladgrootte circa 20 x 30 cm; blad groen met doffe berijping; bladvorm hartvormig toegespitst
Herkomst: tropisch Zuid-Amerika
Houdbaarheid: sterke kamerplant
Verkrijgbaarheid: jaarrond
VBN-nummer: 119198
Veiling: FloraHolland Connect
Verzorging: houd de grond vochtig maar laat overtollig water afvloeien; te droge lucht kan verdrogingsschade geven; de plant gedijt goed bij kamertemperatuur op een lichte standplaats, niet in de volle zon

Bron: Floricode / Floricode.comFotografie: Gerdien de Nooy