Gaat het echt zo goed nu de crisis voorbij is?

  Bab Star van de gelijknamige bloemengroothandel schrijft in een open brief aan alle lezers van Bloem&Blad voor het eind van het jaar enkele mijmeringen over de stand van zaken in het bloemenvak. En hij geeft tips om in 2018 goed van start te gaan en de marges te verbeteren.

  Beste bloemisten van Nederland,

  het lijkt me verstandig de laatste maand van het jaar een en ander met jullie te delen wat mijns inziens het bloemenvak bezighoudt.

  In de crisistijd hebben de bloemenwinkels ten opzichte van andere branches het minst ingeleverd. De feestdagen waren de afgelopen jaren zelfs beter dan ooit tevoren. Mensen maakten het thuis extra gezellig en bloemisten deden goede zaken met hun sfeer verhogende creaties en boeketten.

  Waar we wel op inleverden, waren de bedrijfsopdrachten en abonnementen; deze werden in verband met de bezuinigingen massaal opgezegd. Een voordeel van de crisis waren daarentegen de lage bloemenprijzen.

  In augustus 2016 kwamen we eindelijk uit de crisis en ontstond tegelijkertijd een nieuwe trend. Door de reclame van Bloomon en een aantal tv-programma’s over bloemen werden bloemen weer hip, vooral ook voor een jonger publiek. Bloemen en planten zijn weer een vast onderdeel van het interieur aan het worden. Helaas heeft dat wel meer dan twintig jaar geduurd! Naar mijn mening is het uitblijven van goede reclame specifiek voor de bloemenspeciaalzaak daar de oorzaak van.

  In de crisis zijn we 30% van onze kwekers kwijtgeraakt en 10% areaal. Dit had een lagere productie tot gevolg, die in 2016 leidde tot exorbitant hoge prijzen. Dit betekende een betere omzet voor u, maar de winst stond onder druk door te lage brutomarges.

  Afgelopen jaar zien we de gemiddelde prijs iets dalen ten opzichte van 2016, maar het gaat met pieken en dalen. In een maand met piekende prijzen is het nog steeds moeilijk en het is nog maar de vraag of zo’n piek een maand met lage prijzen goedmaakt.

  Veel bloemisten hebben een behoorlijke omzet via verzendorganisaties als Fleurop en Topbloemen. Maar de marges zijn daar soms helemaal weg, omdat de verkoopprijs en de inhoud van de boeketten nog niet zijn aangepast naar het nieuwe prijsniveau.

  In 2014, 2015 en 2016 zijn de gemiddelde steelprijzen met 6 tot 8% per jaar toegenomen; een prijsstijging van circa 20% die nog niet is doorgevoerd.

  Al met al hebben we in 2018 dus nog wel het een en ander recht te zetten. Daarom wens ik u voor 2018 de allerbeste wensen toe!

  En denk dan onder andere aan de volgende punten want, margeverbetering is een pre:

  1. Ga praten met uw verzendorganisaties.
  2. Zorg dat u meegaat met de trend van mooie bloemen en planten.
  3. Zet in op de bedrijvenmarkt die weer open is (altijd exclusief btw verkopen aan zakelijke klanten).
  4. Koop in op de beste en meest goedkope manier; dus overleg met uw leverancier wat hij u te bieden heeft. Ga voor de beste kwaliteit en vers, zo krijgt u blije klanten.

  Ik wens u een voorspoedig, liefdevol en gezond 2018 toe!

  Bab Star van familiebedrijf Bab Star jr BV

  guest
  5 Reacties
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  hetzuiden
  hetzuiden
  5 jaren geleden

  bab star is een geweldig bedrijf waar SERVICE EN GOEDE KWALITEIT VOOROP STAAT !
  maar wat de tips beteft ik ga toch eens met bab star praten over er wat aan te doen is , commisie en thuisbrengen ( qua kosten dan he )maar verder niks dan LOF over dit bedrijf !

  Joypresent
  Joypresent
  5 jaren geleden

  Er zijn zoveel concurenten op de markt de laatste maanden ( bloomtrade , bloomer etc ) BAB STAR heeft zich al jaren bewezen en denk dat de nieuwkomers weer snel geruisloos verdwijnen hef is een hoop bla bla oa wij rekenen GEEN COMMISIE ?? nee idd maar 10 % voor vrachtkosten en contributie berekenen ??? bloemisten laat je niks aanpraten !!

  bloomtrends
  bloomtrends
  5 jaren geleden

  bab star !!! verder kijken hoeft dan niet ! betrouwbaar en goede service !

  letopkosten
  letopkosten
  5 jaren geleden

  we gaan toch eens praten met bab star over de kosten kijken of die niet omlaag kunnen , verder is daar alles ok

  opdekleintjesletten
  opdekleintjesletten
  5 jaren geleden

  vd week eerst een ff een heftig gesprekje voeren als je zelf al aangeeft dat de kosten eigenlijk wel omlaag kunnen dan denk ik we betalen al jaren teveel !!!!!!!!!! bandieten zijn het die groothandels