‘Gemeenten weten zich geen raad met leegstand’

,,Gemeenten die te kampen hebben met leegstand, ontbreekt het veelal aan daadkracht en visie’’. Dat zegt Dirk Anbeek, ceo van Wereldhave, in de nieuwste Forum, het opinieblad van MKB-Nederland.

Wereldhave investeerde de afgelopen jaren zo’n €150 miljoen in winkelcentra waar soms al jaren niks meer aan was gedaan, maar stuitte daarbij op veel tegenwerking van de overheid. ,,Als je €18 miljoen naar een winkelcentrum brengt, verwacht ik dat de rode loper uitgaat’’, aldus Anbeek. Volgens hem zijn Nederlandse gemeenten veel te veel met de korte termijn bezig, namelijk met gronduitgifte en geld verdienen. ,,Er zijn gemeenten, die al te veel winkelmeters hebben en toch nog nieuwbouw toelaten. Daar kijk ik echt met stijgende verbazing naar. Als er de komende jaren niet keihard wordt gewerkt, is het te laat voor veel steden’’, aldus de directeur.

Fysieke winkel
Ondanks de leegstand heeft Anbeek een rotsvast geloof in de fysieke winkel. ,,Ik ben er heilig van overtuigd dat de businessmodellen van e-commerce op dit moment niet uitkunnen. Er is een toekomst voor internet ja, maar die is omnichannel.’’

Bron: MKB-NederlandFoto: Bloem en Blad