Geweld vanwege contant geld nog geen verleden tijd

  Contant geld blijft een belangrijke oorzaak voor zware criminaliteit in de winkelstraat. Dat blijkt uit de jaarcijfers High Impact Crime 2017. Hoewel de afgelopen jaren een gezamenlijke aanpak door de Taskforce Overvallen en banken zijn vruchten heeft afgeworpen, kunnen nieuwe vormen van geweld en gebrek aan politiecapaciteit zorgen voor een nieuwe golf van plofkraken en winkelovervallen, zo waarschuwt Detailhandel Nederland.

  In 2014 werd nog verwacht dat plofkraken tot het verleden zouden behoorden. De jaren daarna lieten echter een sterke stijging zien en in 2017 vonden 87 aanvallen op geldautomaten plaats. Ook het aantal kraken per maand verandert snel. Zo was er een golf van plofkraken in de maanden mei, juni en juli. Het valt met name op dat plofkrakers overstappen op gebruik van zware explosieven. Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: ‘In meer dan 70% van de gevallen werden in 2017 explosieven gebruikt. Deze toename van geweld zorgt voor een groter gevaar voor de omgeving en voor grotere schade aan winkels.’

  Winkelovervallen

  Naast plofkraken vinden gemiddeld één keer per dag winkelovervallen plaats. Zo waren er in 2017 262 winkelovervallen, een lichte daling ten opzichte van 2016. Maar de daling lijkt er nu wel uit. In de grote steden stijgt het aantal overvallen inmiddels weer.

  ‘We weten uit onderzoeken dat we weer meer plofkraken en winkelovervallen zullen zien op het moment dat de aandacht verslapt. We roepen politie en alle andere partners daarom op om te blijven investeren in de gezamenlijke aanpak van de groepen die deze zware vorm van criminaliteit plegen. Hierin speelt de Taskforce Overvallen een belangrijke rol’, aldus Van Steeg. Detailhandel Nederland dringt er daarom bij de overheid op aan om de groei van pinnen en veiligheid topprioriteit te geven.

  Bron: Detailhandel Nederland | Foto: Shutterstock

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties