Bloem en Blad Ondernemerschap Is het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven nog veranderd?

Is het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven nog veranderd?

0

Ook in het tweede kwartaal blijft het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven stabiel. Uit de nieuwste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat een factuur in Nederland na 40,4 dagen wordt betaald. Dat is iets sneller dan in dezelfde periode een jaar geleden.

‘Dit bevestigt de trend die begin dit jaar is ingezet’, zegt Elmar Stokhof, directeur Collections bij Graydon. ‘Toen noteerden we voor het eerst in een jaar tijd een verbetering van het betaalgedrag.’ Sinds deze maand is de Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen van kracht. In de oude wet zat een uitzonderingsbepaling waardoor betaaltermijnen konden worden opgerekt. Deze nieuwe wet heeft als doel om de door grote ondernemingen aan kleinere leveranciers opgelegde onredelijk lange betalingstermijnen tegen te gaan. ‘De verwachting is dat dit een impuls geeft aan het betaalgedrag waardoor het midden- en kleinbedrijf over meer liquiditeit kan beschikken’, aldus Stokhof.

  • Foto: Shutterstock

Regionale verschillen

Op regionaal niveau valt op dat de provincie Zeeland gezelschap heeft gekregen van Friesland als koploper in snelle betalingen. In beide provincies worden facturen met 38,4 dagen momenteel het snelst voldaan. En net als begin dit jaar worden facturen in de provincie Flevoland tijdens het tweede kwartaal met 42 dagen het langzaamst voldaan. Waar de meeste provincies een beter betaalgedrag laten zien dan een jaar geleden, laten facturen in Flevoland ruim een dag langer op betaling wachten.

Reageer op dit artikel

avatar