Green Junkie vangt fijnstof af, maar is exoot invasief?

    Floristisch Onderzoek Nederland vraagt zich af of massale aanplant van Lonicera Green Junkie, om fijnstof uit stedelijke lucht te halen, niet heel risicovol is.

    FLORON, die onderzoek naar verspreiding van wilde planten in Nederland coördineert, meldt via Nature Today namelijk steeds meer verwilderingen van andere uitheemse kamperfoelie, vooral soorten uit Azië en Noord-Amerika die in Nederland als tuinplant worden verkocht. Vogels zorgen volgens FLORON voor de verwildering door de bessen op te eten en elders uit te poepen.

    ’Verwildering Green Junkie niet bekend’

    Lonicera Green Junkie is ontwikkeld uit L. giraldii die inheems is in China. De soort is dus een exoot. Volgens FLORON is van Green Junkie niet bekend of deze kan verwilderen, ofwel zich kan gedragen als een invasieve exoot.

    Green Junkie is aangeplant in onder andere Amsterdam en Oss om de fijnstofafvang te meten. De kamperfoelie wordt met andere zogenoemde klimaatadaptieve gewassen gekweekt door de Green Belt Factory.

    FLORON stimuleert vergroenen van stedelijk gebied, maar ziet liever aanplant van inheemse soorten of soorten waarvan bewezen is dat ze zich niet gemakkelijk kunnen verspreiden via bijvoorbeeld bessen, vogels en wind.

    Foto: Arno Engels

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties