‘Groenblijvers’: tuinplanten van de maand december

Mooiwatplantendoen.nl heeft drie groenblijvende planten uitgekozen tot tuinplanten van de maand december. Buxus, Laurus en Chamaecyparis zijn naast de kerstboom planten die in de feestmaand de tuin of het balkon kunnen opfleuren.

De wintergroene en bladhoudende geeft structuur aan een tuin, balkon of terras, juist ook in de winter. Bovendien vangen zijn bladeren fijnstof uit de lucht op en hij is in bijna elke gewenste vorm te knippen.

De bekendste conifeer voor de kerstperiode is Chamaecyparis lawsoniana ’Ellwoodii’. Deze plant, die ongeveer 1,25 meter hoog wordt, is geschikt voor potten of bakken. ’Ellwoodii’ heeft een opgaande piramidevorm en is grijsblauw van kleur.

De Laurus of laurier leent zich ook goed om te decoreren met kerstversiering, vooral de bol- of piramidevormen. De altijd groene Laurus nobilis heeft een statige uitstraling en zijn blaadjes zijn zelfs te gebruiken in gerechten.

Verzorging kerstplanten

Alle drie de planten vragen een standplaats in de halfschaduw tot volle zon. Zet de planten in een goed doorlatende, vochtige grond en geef ze regelmatig water. Ze krijgen in het voorjaar graag extra voeding zodat ze goed doorgroeien en gezond blijven. In principe zijn Buxus en Chamaecyparis goed winterhard. De Laurus kan enkele graden vorst verdragen, maar bescherm de plant bij strenge vorst of haal hem naar binnen.

De beste periodes om de planten te snoeien zijn juni en eind september. Snoeien is eigenlijk alleen nodig als de planten echt te groot worden en om ze goed in vorm te houden.

Bron en foto’s: Mooiwatplantendoen.nl

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties