Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Groene aanpak van echte meeldauw is best lastig

  Groene aanpak van echte meeldauw is best lastig

  0

  Echte meeldauw is nog steeds een behoorlijk knelpunt in een groot aantal bloemisterijgewassen. Het gestaag groeiende lijstje middelen tegen deze schimmel verandert dat nauwelijks, blijkt uit een inventarisatie in de praktijk. Sterker, de roep om een effectieve middelen blijft. Wat er is, heeft beperkingen en nieuwe, vaak groene middelen of strategieën zijn vooral aanvullingen.

  We blijven echte meeldauw (het wit) de baas, maar eigenlijk kost het te veel bespuitingen. In een zin is dat een samenvatting van de reacties van adviseurs uit de sierteelt op de vraag hoe zij de schimmelziekte inschalen. Net als fabrikanten en onderzoekers voegen ze toe dat het lijstje middelen best lang en behoorlijk ’groen’ is. Er zijn ziekten en plagen waartegen telers veel minder keuze hebben. Maar niet de hoeveelheid alternatieven is allesbepalend. Sterker, ook voor die relatief lange lijst meeldauwmiddelen gelden beperkingen door het aantal toepassingen per middel en hun betreffende effectiviteit. En er zijn opmerkingen over residu of gewasgevoeligheid op te tekenen.

  Ervaring opdoen
  Adviseurs geven aan dat ze de afgelopen jaren met diverse groene middelen ervaring opgedaan hebben. Belangrijke trigger was het feit dat het bekende middel Meltatox tijdelijk van de markt was. Daarnaast is er de overtuiging dat ervaring opdoen met alternatieven nodig is, omdat ook het lijstje middelen tegen echte meeldauw niet ontkomt aan aanscherpende wetgeving en verdienmodellen van fabrikanten.

  Dit artikel verder lezen?

  Nog geen abonnee?

  Direct registreren

  Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar