Groningen investeert miljoenen in vergroening

  De gemeente Groningen investeert de komende vijf jaar ruim €24 miljoen in het vergroenen en klimaatadaptief maken van de gemeente. Dat staat in het Uitvoeringsplan Groen dat in december is aangenomen.

  „Wij zijn ons bewust van de bijdrage die groen levert aan een gezonde leefomgeving”, zegt wethouder Glimina Chakor. „Met dit plan versterken we de positie van groen.”

  Zo investeert de gemeente €3,5 miljoen in extra bomen en is er €5 miljoen gereserveerd voor het klimaatadaptief maken van kwetsbare wijken zoals Paddepoel, Vinkhuizen en Hoogkerk. Ook is er €1,5 miljoen beschikbaar voor maatregelen als Operatie Steenbreek en de Groene Daken-subsidie. Verder gaat er €11 miljoen naar het stimuleren van biodiversiteit en het vervangen van bomen die zijn gesneuveld door ziekten en stormschade.

  De projectenkaart voor 2021-2025 met alle geplande groenprojecten. Zie ook https://gemeente.groningen.nl/sites/default/files/Uitvoeringsplan-Groen-bijlage-Projectenkaart-2021-2025.pdf
  Geen excuus om niet te vergroenen

  De investeringen worden onder meer gefinancierd uit het Stedelijk Investerings Fonds (SIF), het compensatie pakket Groen en Duurzaam Eelde, en het Groninger Water en Riolering Plan (GWRP). Wethouder Chakor: „We hebben het geld om dát te doen wat we belangrijk vinden. Dat betekent dat er geen excuus meer is om niet te vergroenen.”

  Bij ruimtelijke ontwikkelingen wordt voortaan een herplantplicht naar kroonvolume ingesteld. Het uitgangspunt is dat een gekapte boom wordt vervangen door een boom met hetzelfde volume aan bladgroen. „We hopen dat de prikkel om na te denken over het behoud van groen zo gestimuleerd wordt. En dat is een grote stap voorwaarts.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties