Grote instroom bij ‘bollenasiel’ Leiden

    Het loopt momenteel storm bij het ‘bollenasiel’ van Hoeve Cronesteijn in Leiden. In het asiel krijgen uitgebloeide bloembollen een tweede leven.

    Inwoners van Leiden leveren in deze tijd grote aantallen verdorde blauwe druifjes, narcissen en hyacinten af bij het ‘bollenasiel’. Bij Hoeve Cronesteijn, een dagbesteding van de Gemiva-SVG Groep, werken mensen met een beperking. De cliënten nemen de zorg voor de tweedehands bollen op zich, verwijderen de verdorde bloemen en bewaren ze tijdelijk in bakken. Komend najaar worden de bollen opnieuw geplant in de eigen tuin en op andere plekken in de regio.

    Meer kleur

    Met deze actie krijgt de omgeving in het voorjaar van 2018 meer kleur en wordt een bijdrage aan de biodiversiteit geleverd. Initiatiefnemer Margreeth van Dam: ‘Veel mensen gooien hun uitgebloeide bollen weg, maar dat is jammer. Bollen zijn duurzame planten en bloeien ieder voorjaar opnieuw. Elke bol is welkom, maar wel met blad. Daar halen bloembollen namelijk hun energie uit om opnieuw tot bloei te komen. Bollen zouden eigenlijk op veel meer plaatsen hergebruikt moeten worden, bijvoorbeeld in de eigen tuin. Maar ook buurttuinen of schooltuinen kunnen een asiel beginnen. Het is niet moeilijk, levert leuke contacten op, minder afval en natuurlijk heel veel voorjaarsbloemen.’

    Bron en foto’s: KAVB