Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Guzmania komt van diep, maar krabbelt langzaam op

  Guzmania komt van diep, maar krabbelt langzaam op

  0

  Guzmania profiteerde van het uitblijven van het voorjaar en daarmee de aandacht voor het buitengoed. Daarna moest het een stapje terug doen. Voor Franse en Poolse Moederdag leefde de vraag weer even op.

  Guzmania komt van heel diep, maar krabbelt sinds vorig jaar langzaam op. De overlevers zien hun middenprijzen stabiliseren en soms zelfs licht stijgen. Al moeten de meesten daar wel meer moeite voor doen. Met duurdere soorten, toegevoegde waarde en versnipperde levering. „Tot week 15 plukten we de vruchten van de uitblijvende lente. Dat voordeel moesten we daarna grotendeels weer inleveren”, analyseert Wim Koolhaas van Bromelia Specialist.

  Voor de afgelopen feestdagen was er meer interesse in de afwijkende, schaars beschikbare soorten, met name in de directe handel. Franse Moederdag zorgde voor extra vraag, maar ook onrust. „De vraag was veeleisend en extreem last-minute, dus dat was lastig te regelen,” geeft Koolhaas aan.

  „Iets minder slecht is nog altijd niet goed genoeg”, kenmerkt ook Wim Barendse van Bromelia Brigada de markt. „De 9 cm-pot heeft het langst last gehad van de malaise. De markt is ook nu niet bereid daar veel meer voor te betalen.”

  Handelaren beamen dat de guzmania de ergste tijd gehad heeft. Kees Knecht van Gasa Holland: „De redding van de guzmania is de vernieuwing en verbetering van het assortiment. Grootbloemige en compacte soorten maken de guzmania weer hip en verrassend. En de transportkosten blijven beperkt. Toch heeft die ontwikkeling nog niet in een echte prijsstijging geresulteerd. Maar ook stabilisatie is al positief.” Volgens Knecht is er een sterkere splitsing gaande in de oudere, minder compacte soorten voor de discounters en de nieuwe, onderscheidende soorten voor de groothandel. „Voor beide is een markt, dus dat is positief.”

  Dit artikel verder lezen?

  Inloggen als abonnee

  Uw voordelen

  Reageer op dit artikel

  avatar