De Boomkwekerij Markt ’Half Duitsland nog niet bezig met gebiedseigen’

  ’Half Duitsland nog niet bezig met gebiedseigen’

  0

  De helft van alle Duitse deelstaten is nog niet bezig met gebiedseigen plantmateriaal. Zelfs de deelstaten niet met de meeste boomkwekerijen.

  De Zertifizierungsgemeinschaft gebietseigener Gehölze (ZgG) die het landelijke certificeringssysteem voor gebiedseigen voert, heeft uitgezocht in hoeverre de Duitse deelstaten zich bezighouden met het thema.

  Volgens ZgG hebben acht van de zestien deelstaten nog niets gedaan met gebiedseigen, ondanks dat dit reeds in 2009 is aangekondigd en vanaf 2020 wettelijk verplicht is te gebruiken in het Duitse landschap.

  Ook nog met Groenen in regeringen

  Onder die acht zijn ook twee deelstaten met de meeste boomkwekerijen van Duitsland: Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen. In de regeringen van beide deelstaten zitten bovendien de Groenen, die er juist mede voor hebben gezorgd dat gebiedseigen in de wet is opgenomen. Dit heeft ZgG extra verrast.

  Van de acht andere deelstaten die wel met gebiedseigen aan de slag zijn gegaan, hebben zes deelstaten eigen regels rond de toepassing ingevoerd. Regels die volgens ZgG ook nog eens van elkaar verschillen, wat voor irritaties zorgt op de gebiedseigen markt. Irritaties waren er al omdat Duitsland in zes Vorkommensgebiete (VkG) is ingedeeld, terwijl Zuid-Duitsland uitgaat van negen.

  Gezamenlijk ZgG-handelsplatform

  Het aanbod gebiedseigen groeit intussen verder. Op een ZgG-bijeenkomst hebben ZgG-deelnemers (75 bedrijven; vooral Duitse maar ook enkele Nederlandse) afgesproken dat ze een gezamenlijk handelsplatform proberen op te zetten. Alle ZgG-deelnemers kunnen dan onderling ZgG-plantmateriaal uitwisselen.

  zgg bijeenkomst

  Bedrijven die ook willen meedoen aan ZgG, kunnen alleen nog een- en tweejarig plantmateriaal opgeven voor de certificering. Vanaf komend handelsseizoen erkent ZgG ouder plantmateriaal niet meer. Meer informatie en aanmelden bij ZgG.

   

  Arno Engels
  Arno Engels is sinds 2000 vakredacteur bij De Boomkwekerij. Hij is opgegroeid in de sector en heeft op verschillende boomkwekerijen in binnen- en buitenland gewerkt.

  Reageer op dit artikel

  avatar