Handel

  0

  ‘Iedere ondernemer die iets te verbergen heeft, is over vijf jaar failliet.’ Zo, de toon is gezet. Ik ben bij een bijeenkomst georganiseerd door mijn accountant. En nee, het ging niet over cijfertjes, maar over duurzaamheid. Weer eens wat anders. Meestal sla ik dit soort avonden vriendelijk over, omdat je er zelden slimmer van wordt, maar ach, ik streek eens over mijn hart.

  Komt ook omdat ik bezig ben geweest met MPS-GAP enzo, dus ik zat deze winter tot over mijn oren in waterplannen, milieuplannen en afvalplannen. En voor je het weet word je dan ook uitgenodigd om je footprint te berekenen. En omdat ik geen klimatennaaier wil zijn, verdiep ik me daar dan in. De spreker van vanavond kan die footprint voor je uitrekenen. Of liever, van je hele keten. Krijg je allemaal puntjes, je kwekerij zelf, je potgrond, je transporteur, je accountant misschien ook wel, je klant, de transporteur van je klant, de winkel zelfs ook, en dan aan het einde krijg je een score.

  Dus je footprint is een score. Het is weer iemand gelukt om je hele productieproces tot in cijfertjes te herleiden. Heerlijk, want een cijfertje snapt iedereen. In Den Haag zouden ze zomaar kunnen zeggen, als je footprint hoger dan 45 is, val je in de 75% belastingschaal. Ik kijk ernaar uit. Gelukkig is er iemand die het voor je uitrekent, ik verwacht een stagiaire, dus die zal je wat moeten klimatsen, anders wordt het een dure aangelegenheid. Of je moet zorgen dat je klimattie wordt met je auditeur, scheelt weer wat puntjes.

  Of, of, of, je moet alle punten boven de 45 weer ergens kunnen compenseren met negatieve footprint-punten. Onze spreker had een bos in Uganda geplant, of ging dat nog doen, met bamboe. Ik weet het niet, dat wringt bij mij ergens enorm. Uganda is van zichzelf heel groen, die hebben toch al een negatieve CO2-uitstoot, wat win je dan om van tropisch bos een bamboebos te maken?

  Ik snap ergens best wel dat we allemaal moeten klimatigen, en van deze avond ben ik gelukkig wel wat slimmer geworden. Het klimaat is ook handel, en de accountant wil er in de toekomst ook wat van meepikken, anders organiseert die niet zo’n avond.

  Coen Dekkers
  Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.

  Reageer op dit artikel

  avatar