Hatsjie

In 1988 vond de codering van de eerste Helleborus-snijbloem plaats: Helleborus orientalis. Een voorzichtige stap die omringd was met vraagtekens. Want zou de handel dit product als snijbloem oppakken? Helleborus argutifolius volgde tien jaar later en sinds 2015 is er sprake van een stevige uitbreiding van het sortiment, bijvoorbeeld ook gevuldbloemigen.

Een verdere uitbreiding en verbetering is in 2020 ingezet met de Aarendelle-serie. Bloemen in deze serie hebben een groter kleurenpallet, lange stevige bloemstelen, opstaande bloemen, een langer vaasleven en een aanvoerperiode van november tot mei. Hierdoor is Helleborus een volwaardige snijbloem geworden en een absolute aanwinst voor bloemist en consument. Bella Pink heeft zelfs in deze lichtarme periode van het jaar een stevige roze kleur.

Onnodig ingewikkeld

De rassen zijn gebaseerd op soortkruisingen, hybriden, dus zonder een duidelijke soortaanduiding zoals Helleborus niger of Helleborus orientalis. Binnen Helleborus bestaan vele soortkruisingen die soms herkenbaar zijn aan een x voor de soortnaam. In geval van de Aarendelle-serie worden soorten genoemd als x lemoniereae en x lemperii, maar dit zijn nog geen officieel vastgestelde soortaanduidingen. En eigenlijk is het toepassen van de Botansche Code voor naamgeving op niet in de natuur voorkomende soorten ook een vorm van onnodig ingewikkeld maken.

Nieskruid

Nieskruid is een algemene volksnaam voor Helleborus. Droge, fijngemalen wortels wekken het niesen op. De Oude Grieken gebruikten het wortelpoeder bij de behandeling van krankzinnigheid en epilepsie. De wortels bevatten de stof hellebrine dat plaatselijk huid- en slijmvliezen irriteert én de stof helleborine dat inwerkt op het hart. Opzettelijke vergiftigingen zijn niet bekend, wel zijn er dodelijke ongevallen door overdoseringen bekend.

Als geen medicijn meer werkte, stelden artsen wel eens voor nog een keer nieskruid te proberen. Patiënten moesten dan eerst schriftelijk toestemming verlenen én hun laatste wil optekenen. Mocht het fout aflopen, dan was dat in elk geval geregeld.

Bloemenpaspoort

Naam: Helleborus ‘Aarbelpi’ Aarendelle Bella Pink

Kenmerken: snijtak met blad en eindstandige bloem; bloem ongevuld; bloemdoorsnede tot 12 cm; bloemkleur roze

Herkomst: menselijke kruising

Houdbaarheid: tot drie weken

Verkrijgbaarheid: november tot en met april

VBN-nummer: 124437

Veiling: Royal FloraHolland

Verzorging: snijd de stelen schuin aan en snijd zwarte uiteinden af; zet dagelijks op schoon koud water zonder snijbloemenvoedsel; vermijd direct zonlicht en warmtestraling

Tekst: Leo Miedema / Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties