Bloem en Blad Bloemen en planten ’Heaven!’ scoort hoogste op rozenshow

’Heaven!’ scoort hoogste op rozenshow

0

Teler Jan Dobbe uit Klazienaveen behaalde tijdens de rozenshow op Keukenhof de allerhoogste score van 9,63 punten met de roos ’Heaven’.

De roze cultivar ’Heaven!’ is een echte showroos. Teler Dobbe van kwekerij PureRoses/ D-Roses behaalde er ook al eerder prijzen mee, onder andere op de voormalige rozenshows in Broek op Langedijk.

Editie 2018 van de rozenshow in het Oranje Nassau Paviljoen in Lisse puilde uit door het grote aantal inzendingen van telers en vermeerderaars. Waren er vorig jaar nog 22.000 stelen te verwerken door arrangeur Heleen Valstar en haar medewerkers, dit jaar bleef de teller staan op 31.000. Een deel van de rozen kreeg een plek elders in het park. De jury keurde 550 vazen. Het betrof 379 cultivars afkomstig van 96 kwekerijen. Het aantal inzenders uit Kenia en Ethiopië neemt jaarlijks toe. Driekwart van de keurvazen bevatte dit jaar rozen uit Afrika. Een enkele vaas bevatte rozen uit Ecuador. Een vakjury en een handelsjury gaven hun oordeel. Tijdens de drukbezochte vakavond op 12 april werden de prijzen uitgereikt.

Vakjury

De vakjury gaf in de categorie Roos Nederland zoals gezegd aan ’Heaven!’ van PureRoses/ D-Roses 9,63 punten. Tweede werd teler Sjaak van der Hulst met ‘Adele’ (9,56 pnt) en SK Rosen eindigde op de derde plek met ’White Gold Avalanche+’ (9,45 pnt.).

De top drie bij importroos bestaat uit ’Eagle Eye’ (Kw. Ayana, 9,43 pnt.), ’Fiesta’ (Prangs Roses, 9,36 pnt.) en ’Harmony in Peach’ (kw. Alisha, 9,25 pnt)

De categorie trosroos kende een winnaar uit Kenia, Sian Equator, die 9,53 pnt behaalde met ’Summerdance’. Tweede werd Voorn Spray Roses uit Luttelgeest met ’Tanja’ (9,48 pnt.) en derde eindigde Interplant Roses met ’Summerdance’ (9,28 pnt.)

Drie prijzen Voorn Spray Roses

Kweker Frank Voorn van Voorn Spray Roses mocht nog twee keer naar voren komen tijdens de prijsuitreiking. Hij kreeg voor zijn totale inzending trosrozen de Keukenhof Vakprijs Roos 2018 en werd daarmee de overall winnaar van de show.

De handelsjury kende aan cultvar ’Galina’ van de kweker uit Luttelgeest de derde prijs toe in de VGB-categorie trosroos.

De handelsjury gaf net als de vakjury de eerste prijs in die categorie trosroos aan cultivar ’Summerdance’, dit keer ingezonden door diens veredelaar Interplant Roses. Tweede werd Rozenkwekerij Semp met trosroos ’Misty Bublles’.

Ayana levert mooiste importrozen

De vakjury beloonde de Keniaanse kwekerij Ayana al met de eerste prijs in de categorie importroos. De top drie volgens de handelsjury bestond uitsluitend uit cultivars van Ayana. Pini Cohen van Decofresh, de Nederlandse handelspartner van Ayana, nam de prijzen in ontvangst. Cultivar ’Crimson Sky’ won de VGB-award voor de importrozen ‘Eagle Eye’ en ’Attraction’. Cohen vertelde op Keukenhof dat hij het areaal van ’Crimson Sky’ inmiddels is verlaagd omdat de cultivar te gevoelig is voor botrytis. Decofresh had namens de diverse Keniaanse kwekerijen waar zij mee samenwerkt 120 cultivars ingezonden voor de rozenshow op Keukenhof

Meijer Roses wint VGB-award Nederlandse roos

Meijer Roses uit Delfgauw is een bekende winnaar op rozenshows. Meestal is dat met Avalanche+ of een van zijn mutanten. Deze keer won het bedrijf met een inzending van zijn grootbloemige cultivar ’Four Seasons+’, eveneens uit de veredelingsstal van Lex+/Dümmen Orange. Tweede werd SK Roses met ’White Gold Avalanche+’ en derde eindigde  Spek Rose Breeding met ’Sophia Loren’

 

 

 

 

Reageer op dit artikel

avatar