Heeft u ook zalm?

Van nature is Ardisia een laagblijvende heester of kleine boom. De oorsprong van de meeste soorten ligt in Zuid- en Oost-Azië, van India tot Japan. Enkele soorten zijn in het Caribisch gebied te vinden. Daarbuiten is de plant een exoot en is daar gekomen vanwege de sierwaarde van vooral Ardisia crenata en Ardisia japonica als schaduwminnende tuinplant of als kamerplant.

Ardisia behoort tot de familie van de Primula. De bloemen hangen tussen de oksels als clusters. Ze zijn eenslachtig, op dezelfde plant zitten mannelijke en vrouwelijke bloemen of tweehuizig, mannelijke en vrouwelijke planten. Ardisia dankt zijn naam aan de speervormige helmknoppen. Ardis betekent punt. Meest verspreid is het soort Ardisia crenata met de grootste potentie als siergewas. Synoniemen zijn onder meer Aridisia crispa, Ardisia elegans en Ardisia crenulata. De soort heeft veel volksnamen en die slaan allemaal op de fraaie bes en de tijd dat deze goed is, Kerstmis, of op de rode kleur en verwijzen daarmee naar koraal.

In China kennen ze de plant onder de naam zhu-sha-gen; dat betekent zoiets als rode wortels in het zand. Die naam heeft meer betrekking op de medicinale waarde dan op de sierwaarde.

Oogsttijd

De zalmkleurige ‘Queen Salmon’ past ook heel goed bij de herfst, de oogsttijd. De bloemen zijn klein, wit of met roze zweem en geuren. De bessen kleuren vanaf eind zomer en zijn zeer lang houdbaar aan de plant. Ardisia crenata is een groenblijvende heester en iets winterhard.

Ardisia crenata is in 1817 door John Sims (1749-1831) beschreven. Hij was een Engelse arts en botanicus. Ook dit soort is ingezet als leverancier van medicijnen en stoffen uit de plant worden onderzocht op de werking tegen astma.

Plantenpaspoort

Naam: Ardisia crenata ‘Queen Salmon’ Bos Premium Salmon

Kenmerken: besdragende kamerplant tot 30 cm hoog; blad lancetvormig tot 7,5 cm; bladoppervlak glad en glanzend; vruchtsoort bes; vruchtvorm rond; vruchtgrootte tot 1,5 cm; vruchtkleur oranje rood

Herkomst: Oost-Zuidoost Azië

Houdbaarheid: enkele maanden tot onbeperkt

Verkrijgbaarheid: september – december

VBN-nummer: 121082

Veilng: FloraXchange

Verzorging: voorkom bladval door de plant wel licht maar niet in de volle zon te zetten; in het voorjaar kan de plant in model gesnoeid worden en buiten in de schaduw bloeien, in de nazomer verschijnen weer de fraaie bessen.

Tekst: Leo Miedema/Floricode.com | Foto’s: Fotostudio Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties