Het blijft wachten op LNV-visie gewasbescherming

    Als keynote speaker op het PlantgezondEvent was Marjolijn Sonnema, directeur-generaal bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), uitgenodigd om de nieuwe visie gewasbescherming van het departement te delen. Ze gaf echter weinig prijs, zelfs geen tipjes van de sluier. Het blijft dus wachten op landbouwminister Carola Schouten als ze daarmee binnenkort zelf naar buiten komt.

    Voor het PlantgezondEvent op 21 maart was de bewindsvrouw wel uitgenodigd, maar begrijpelijk had ze de dag na de Provinciale Statenverkiezingen als vice-premier wel iets anders aan haar hoofd. Plaatsvervanger Sonnema hield zich op de vlakte wat betreft het uit de doeken doen van de LNV-visie gewasbescherming; ook wel begrijpelijk. Ze ging niet verder dan herhalen van reeds bekende standpunten van het departement betreffende gewasbescherming.

    Met het recent gesloten Tuinbouwakkoord wordt er een vuist gemaakt, maar dat mag de sector vaker doen, aldus Sonnema. Dan is de grote stap voor veel tuinbouwondernemers naar duurzame gewasbescherming beter te maken. Dit vergt een behoorlijk toolbox aan middelen zoals Sonnema het typeert, waar het ministerie waar mogelijk graag aan bijdraagt.

    FytoCompass

    Op het PlantgezondEvent was er wel een andere lancering; die van het FytoCompass. De website biedt ondernemers actuele informatie over ziekten en plagen met de nadruk op quarantaine organismen. Ook kunnen ze aan de hand van vragenlijsten een fytosanitaire
    risicoinventarisatie en -evaluatie (F-RIE) maken van hun eigen bedrijf. Dit draagt bij aan een betere bewustwording van fytosanitaire risico’s.

    „Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de fytosanitaire risico’s die ze lopen zowel voor hun eigen bedrijf als voor andere bedrijven, ook al hebben zij soms andere gewassen”, aldus Anneke van Dijk, specialist fytosanitair beleid LTO Nederland. Ze vervolgt: „Om producten overal af te kunnen blijven zetten en nieuwe markten te kunnen openen. Maar evengoed om import ongestoord te laten verlopen. Want hoe strenger wij zijn des te meer problemen bij de export zijn te verwachten.”

    De website is in opbouw. Belangenorganisaties uit de land- en tuinbouw houden de website up to date.

    Dit artikel verder lezen?

    Nog geen abonnee?

    Direct registreren

    Uw voordelen

    • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
    • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
    • Toegang tot online besloten artikelen en data
    • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties