Het vernuft van planten

Bij Sterck & De Vreese verschijnen twee boeken over de bijzondere eigenschappen van planten: De Naturalis Historia en Het vernuft van planten. Beide boeken zijn geschreven door Marcel De Cleene, plantenfysioloog en emeritus professor aan de UGent.

De Naturalis Historia, vergeten toepassingen van planten

Welke plantensoorten dienden om bier te brouwen, leer te looien, inkt, touwen en kleren te fabriceren, papier te maken, ongedierte te verjagen, vlekken te verwijderen? Alle planten die in de velden, bossen en weiden groeiden dienden ergens voor en onze voorouders wisten precies waarvoor ze deze planten met namen als grote wederik, vlasbekje, koningskaars, wilde bertram, zilverschoon en rapunzelklokje konden gebruiken. Dit boek, gebaseerd op bronnen van circa 2000 jaar geleden tot en met de twintigste eeuw, brengt de vergeten toepassingen van zo’n 250 plantensoorten opnieuw voor het voetlicht.

ISBN 9789056157111 | gebonden, 344 pagina’s | verkoopprijs € 39,90.

Het vernuft van planten

Auteur Marcel De Cleene kijkt met verwondering naar planten. Schijnbaar gewone plantenfenomenen getuigen immers van een complexiteit die niet altijd vanuit de evolutietheorie te verklaren is, zoals: zaden verspreiden zich ingenieus over een langere afstand om concurrentie te slim af te zijn; planten vormen een bladmozaïek om het licht maximaal door te laten; vleesetende planten gebruiken onvoorstelbare technieken om aan extra voedsel te komen. In dit rijk geïllustreerde boek grabbelt de auteur in de ‘wonderton’ van het plantenrijk. Bladzijde na bladzijde neemt hij de lezer mee op zijn wandeling door het vernuft van Moeder Natuur.

ISBN 978 90 5615 7432 | paperback, 136 pagina’s | verkoopprijs € 24,95.

Bron en foto’s: Sterck & De Vreese

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties