Hoeveel importheffing betaalt de handel na Brexit?

    Hoe ziet de handelsrelatie tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk eruit na de Brexit? Bij een harde Brexit of helemaal geen deal gaan de Britten importtarieven hanteren. Maar hoe hoog zijn die tarieven eigenlijk?

    Bij een zachte Brexit blijft het VK deel uitmaken van de interne markt van de EU. Er komt dan een douane-unie tussen het VK en de EU, een scenario dat voor de internationale handel het gunstigst zou uitpakken en dat in verschillende varianten mogelijk is.

    Bij een harde Brexit stappen de Britten uit de interne markt en uit de douane-unie. Het VK en de EU zullen dan een vrijhandelsverdrag sluiten. Op basis daarvan zal de handel te maken krijgen met douaneprocedures en importtarieven. Over de hoogte van die tarieven valt nu echter nog niets te zeggen.

    Komt er helemaal geen deal over de toekomstige handelsrelatie tussen het VK en de EU – ook wel het ’cliff edge’ scenario genoemd – dan valt de handel terug op de spelregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO. Ook dan gaan er douanetarieven aan de grens gelden. De zogeheten WTO EU MFN-tarieven (World Trade Organization) zijn echter wél bekend.

    Lees verder onder de foto.

    WTO-tarieven stek, boomkwekerijproducten en potplanten

    De gemiddelde WTO EU MFN-tarieven, geldend in 2018, voor levende planten en bloemen inclusief hun wortels met tussen haakjes de maximale tarieven:

    • (onbeworteld) stek: 2% (max. 4%)
    • eetbaar fruit, notenbomen, heesters en struiken (al dan niet geënt): 6,2% (max. 8,3%)
    • rhododendrons en azalea (al dan niet geënt): 8,3% (max. 8,3%)
    • tuinrozen (al dan niet geënt): 8,3% (max. 8,3%)
    • levende planten inclusief hun wortels [met uitzondering van: bollen, knollen, knolwortels, knollen, kronen en wortelstokken, inclusief (onbeworteld) stek, fruit- en notenbomen, rododendrons, azalea’s en rozen]: 7% (max. 8,3%)

    Maximale WTO-tarieven

    Mochten de Britten de EU zonder Brexit-deal verlaten, dan zal de EU naar verwachting de gemiddelde WTO-tarieven gaan hanteren voor Britse producten. Dat gebeurt volgens het principe ’most favoured nation’ (MFN), waardoor EU-landen niet zomaar maximale WTO-tarieven mogen hanteren voor het VK, omdat die tarieven dan ook zouden moeten gelden voor andere derde landen.

    De Britten daarentegen zouden wel de maximale WTO-tarieven kunnen gaan hanteren of dat op termijn kunnen gaan doen. Of het VK dat ook gaat doen, is niet bekend.

    Foto: Shutterstock

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties