Houdbaarheid bloemen houdt gemoederen bezig

    Het artikel over houdbaarheid van bloemen vorige week in het Vakblad voor de Bloemisterij heeft de nodige discussie opgeleverd op LinkedIn.

    Het Vakblad voor de Bloemisterij geeft wekelijks op LinkedIn al een inkijkje in de inhoud van het komende nummer. Vorige week betrof dat nummer 6 met het omslagverhaal over houdbaarheid. Alleen al de aankondiging van dat artikel lokte de nodige reacties uit.

    Zo oppert phalaenopsiskweker Ewoud Meeuwissen dat voor een verser en houdbaarder product FloraHolland kwekers anders zou moeten beoordelen.

    Meeuwissen: „Momenteel wordt de kwaliteit alleen gekwantificeerd (lengte, knoppen, aantal, stadium). Kwaliteit zou veel meer beoordeeld moeten worden op intrinsieke waarde die de kweker levert en bijdraagt aan de maximale klantbeleving. Vaasleven, bloei%, houdbaarheid, doorgroei zijn waarderingen die voorop moeten staan.”

    Christo van der Meer van FloraHolland schrijft dat niet versheid van bloemen van belang is bij kwaliteit maar transparantie over bewaarduur en temperatuur.

    „De kwaliteit van snijbloemen na de oogst wordt met name bepaald wordt door temperatuur. In combinatie is met de bewaarduur of transportduur spreken we over de temperatuursom. Zo is het resterend vaasleven van een bloem na 2 dagen op 10 graden bewaard even groot als 10 dagen op 2 graden bewaard. In beide gevallen zijn immers 20 graaddagen verbruikt. Langer bewaren kan prima, mits de koelketen excellent ingericht is”, aldus van der Meer.

    Managing director van Florius International, Willum van den Hoogen is van mening dat we aan de vooravond staan van een fundamentele verandering van de supply chain in Europa waar een zeer koude koelketen in combinatie met dozenverkoop de norm gaat worden en de daghandel wordt vervangen door transparante first in first out doosverkoop op basis van graaduren.

    Van den Hoogen: „De Afrikaanse productie zal hier zeer waarschijnlijk in voorop lopen omdat het besef daar bij kwekers en logistieke partijen begint door te dringen van de toegevoegde waarde van het versturen van bloemen middels luchtvracht bij een zo laag mogelijke temperatuur, oftewel direct na oogst 1°C in de doos.”

    Meer standpunten over houdbaarheid vind je hier op LinkedIn.

    Eerder poneerde het Vakblad al een stelling over houdbaarheid in haar LinkedIn groep.