ING: omzetgroei detailhandel dit jaar lager

De detailhandel boekte vorig jaar ondanks de lockdowns 3,5% meer omzet. Dit jaar valt de groei lager uit: 2,5%, meldt Retailtrends.nl op basis van onderzoek van ING Research.

Door de coronamaatregelen groeiden de online verkopen de afgelopen twee jaar flink. In 2020 was er een stijging van 44%, vorig jaar van 29%. Als er dit jaar geen lockdown meer komt, zal de groei volgens ING veel bescheidener zijn. De bank acht 6% haalbaar, door prijsverhogingen en door de komst van nieuwe aanbieders op het gebied van food en fashion, aldus Retailtrends.nl

ING verwacht dat fysieke non-foodwinkels in alle segmenten meer omzet boeken. De groei varieert van 1,5% voor fashion tot 5% voor persoonlijke verzorging.

Meer gaten in de winkelstraat

ING voorziet dit jaar ‘meer gaten in de winkelstraat’. Hoewel veel non-foodwinkels tijdens de lockdown in hun onlinekanaal hebben geïnvesteerd, konden webverkopen het omzetverlies niet goedmaken. Getroffen retailers bleven op de been door steunpakketten van de overheid, belastinguitstel en regelingen met verhuurders en banken.

De steunpakketten zijn verlengd, maar de meeste ondernemers teren volgens het onderzoek vooral op belastinguitstel. Vanaf 1 februari moeten ze maandelijks aflossen. Ze hebben vijf jaar de tijd om de schuld af te betalen.

Bron: Retailtrends.nl/ING Research | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties