Innovatieprijs voor groene kogeldistel van Kolster Boskoop

  Eryngium yuccifolium ‘Magical Green Globe’ heeft de Innovation Award gewonnen op de Nationale Zomerbloemententoostelling. De prijs is een initiatief van de organisatie Stimuflori. Inzender van de prijswinnende groene kogeldistel is Kolster uit Boskoop

  De jury van deze nieuwe award vond dat Eryngium yuccifolium ‘Magical Green Globe’ het meest innoverende product uit de tentoonstelling is. Juryvoorzitter Hermen de Graaf, tevens projectmanager van Stimuflori, liep samen met een aantal handelaren zowel woensdagavond (10 september) als donderdagochtend (11 september) door de 366 inzendingen in de Oude Kerk in Naaldwijk. Ze keken naar de gewassen vanuit marktperspectief. „Dat was opvallend en leerzaam. Had een cultivar stuifmeel, dan viel hij bij sommige handelaren direct af”, aldus De Graaf.

  Op het scherm de inzendingen die de handelsjury nomineerden voor de Innovation Award die Stimuflori dit jaar voor het eerst uitreikte.

  Geen VBW- en VGB-Award in 2019

  Bij de uitreiking van de nieuwe prijs vertelde Hermen de Graaf dat hij het betreurt dat de Nationale Zomerbloemententoonstelling (NZBT) geen speciale prijzen meer heeft vanuit de bloemisten en handel. „Het is waardevol als juist verenigingen als VBW en VGB op deze show informatie delen met telers. Door het uitreiken van de VBW Mijn Bloemist Award en de VGB-handelsaward hadden zij een waardevolle bijdrage aan de NZBT. Jammer dat dit er niet meer is. Daarom zijn wij als Stimuflori met het initiatief van de Innovation Award gekomen.”

  VGB ziet nut van NZBT

  De VBW-Award is in 2016 t/m 2018 uitgereikt na een kundig oordeel van enkele bloemisten. De VGB-Award is in 2015 voor het eerst vergeven. Een jury van handelaren bekeek daarvoor alle inzendingen. „We zijn na 2018 gestopt omdat we te weinig ruimte kregen op het NZBT-event om onze boodschap uit te dragen. Dat is zeker niet het promoten van de VGB. We wilden we telers vertellen en daar met hen over in gesprek gaan.Zo hebben we eens sierkalabassen in het zonnetje willen zetten, omdat die door sortimentsvernieuwing steeds interessanter werden voor handelaren.  Dat lukte destijds onvoldoende. Maar het nut van de show en het bijbehorende event zien wij nog steeds. Er is zeker geen kwaad bloed. Wellicht doen we volgend jaar gewoon weer mee”, aldus Manon Velthuis van de VGB.

   

  Bestuurslid Winfried Versluis van Stimuflori reikte de prijs uit aan Peter Kolster. Links spreekstalmeester Gerard Gardien van Royal FloraHolland en uiterst rechts Hermen de Graaf van Stimuflori

  Stimuflori

  Stimuflori ondersteunt sinds voorjaar van 2014 projecten en initiatieven op het gebied van promotie en innovatie voor de sierteeltsector. Ze is vanaf 2014 sponsor van de Nationale Zomerbloemententoonstelling.

  Stimuflori is gestart op initiatief van de Stichting Fonds Internationale Bloemenvaktentoonstelling (Fonds IBVT). Deze stichting is opgericht in januari 2003, nadat de Stichting Internationale Bloemenvaktentoonstelling en de Stichting Nederlandse Tuinbouw Vakbeurs (NTV) waren gefuseerd, met als doel de International Horti Fair te organiseren. De Horti Fair bestaat niet meer, daarom wordt het geld nu op een andere manier ingezet voor de sierteeltsector.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties