‘Intens bloemenliefhebber’ Theo van Leipsig overleden

Bloemist en kunstschilder Theo van Leipsig is donderdag 15 juli op 83-jarige leeftijd overleden. Theo startte in 1962 de winkel Bloemsierkunst Valentijn in Helmond, die later werd overgenomen door zijn zoon Tim. Maar Theo was zoveel meer: Nederlands Kampioen Bloemsierkunst, promotor van Valentijnsdag, oud-bestuurder van Fleurop, leraar en ‘intens’ bloemenliefhebber, schrijft Tim op Facebook. De laatste jaren hield hij zich voornamelijk bezig met de schilderkunst.

De naam van de winkel in Helmond verwijst naar het fenomeen Valentijnsdag, dat Theo in Engeland had leren kennen. Hij probeerde het feest ook in Nederland te promoten door als Broeder Valentijn in monnikspij langs bloemisten te gaan, schrijft het Eindhovens Dagblad.

Theo was een graag geziene man in de bloemenbranche. Hij was betrokken bij het inrichten van diverse Floriade, maakte corsowagens op in Rijnsburg en Aalsmeer, werkte voor Bloemenbureau Holland waarvoor hij de hele wereld over reisde en was Nederlands Kampioen Bloemsierkunst.

In 1994 nam zoon Tim de winkel over van zijn ouders, maar Theo bleef betrokken. Inmiddels runt Tim de zaak met zijn partner Daniela en zijn ze verhuisd van de Kanaaldijk naar een kleiner pand aan de Steenweg in Helmond. ‘Mijn vader vond dat moeilijk in het begin – hij was verliefd op het grote pand aan de Kanaaldijk – maar hij begreep het ook wel’, vertelde Tim in 2019 in Bloem&Blad.

Tim en zijn vader Theo van Leipsig.

Op zijn 55ste werd ontdekt dat Theo’s nieren verschrompelden. Enkele jaren later onderging hij een niertransplantatie. ‘Gemiddeld leeft een mens zeven jaar met een donornier’, vertelde hij in 2017. ‘Ik leef in reservetijd’, tekende het Eindhovens Dagblad op.

Bron: Bloem&Blad en Eindhovens Dagblad | Foto: Facebook

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Adriaan Buurman
Adriaan Buurman
2 jaren geleden

Warme herinneringen aan deze bloemen 🌺 held