Interregproject GrasGoed van start

    Brabants Landschap onderzoekt samen met andere gebiedsbeheerders en kennisinstellingen naar mogelijkheden om snoeiafval en gemaaid gras een waardevolle toepassing te geven. Dit gebeurt binnen het Interregproject GrasGoed – Natuurlijk Groen als Grondstof.

    De proef, waarvoor drie jaar is uitgetrokken, wordt financieel gesteund door Interreg Vlaanderen-Nederland. Deze organisatie subsidieert grensoverschrijdende projecten voor slimme, groene en inclusieve groei. Het project ontvangt ook steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

    Binnen het project zullen verschillende gebiedsbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen de resten van natuurbeheer een tweede leven geven als brandstof, bodemverbeteraar, veevoer of vezels voor verpakkingsmateriaal. Verschillende producten zullen getest worden in België en Nederland.

    Bij het beheer van graslanden komt er jaarlijks duizenden tonnen los maaisel vrij. Het maaisel verwijderen uit de natuurgebieden en afzetten naar een verwerkingsinstallatie, is een dure aangelegenheid. De kosten zitten voornamelijk in het inefficiënte transport van de reststroom naar grootschalige verwerkingsbedrijven.

    Natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen proberen samen tot een duurzame keten van aanbod, inzameling, verwerking en afzet te komen. Om dat doel te bereiken is ingezet op een sterke samenwerking tussen natuurbeherende organisaties en bedrijven die zich toeleggen op het transport en de hoogwaardige verwerking van het maaisel.