Iris voor Iris

Iris Verhoek, de 15-jarige winnares van The Voice Kids 2017 uit Zeewolde, heeft haar eigen, nieuwe Iris ‘Young Star’ gedoopt. De helderblauwe bloem is door het zangtalent persoonlijk geselecteerd.

Iris Verhoek: ‘Door mijn voornaam is de iris voor mij een bijzondere bloem en ik vind het een geweldige eer om mijn eigen iris te mogen dopen.’ De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) heeft de naam ‘Young Star’ gereserveerd en zorgt ervoor dat bij registratie deze naam wordt opgenomen in de database Siergewassen en het Irisregister. André Hoogendijk, adjunct-directeur van de KAVB: ‘De officiële registratie zorgt ervoor dat de naam ‘Young Star’ voor altijd verbonden is aan Iris Verhoek en het voor haar zo bijzondere jaar 2017. We wensen beide Irissen een succesvolle toekomst toe!’

Jarenlang proces

Veredeling is een jarenlang proces om nieuwe bloemen en planten te ontwikkelen met bijvoorbeeld een unieke kleur, extra lange bloeitijd of resistentie tegen ziekten. Iris ‘Young Star’ wordt door kweker Klaas de Geus van Maveridge International uit Sint Maarten (NH) geïntroduceerd na een veredelingsproces door Chris Boon van Juno uit Enkhuizen dat 15 jaar geleden begon.

De grote bloem van ‘Young Star’ komt in de vaas helemaal open en ontpopt zich tot een gracieuze, helderblauwe bloem met gele vlek. De nieuwe bloem is vanaf juni 2018 in kleine aantallen verkrijgbaar.

Irisweken

De Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale (CNB) in Lisse organiseert vanaf dinsdag 6 juni een vaktentoonstelling met irissen en pioenrozen. In totaal worden zo’n 80 irissoorten en 125 verschillende pioenrozen getoond en gekeurd. De bloemenshow voor kwekers, veredelaars, bloemisten en exporteurs duurt tot en met vrijdag 16 juni.

Bron en foto’s: KAVB

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties