Kleur je dag

Waxflower is de volksnaam voor Chamelaucium. Het voelt inderdaad aan of het blad en de bloemen met een laagje was zijn overdekt. De plant is dan ook rijk aan oliën. Al sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is het gewas bekend als snijbloem.

De bloem komt oorspronkelijk uit Australië waar hij symbool staat voor een blij huwelijk. De mooie bloemen hebben een lange houdbaarheid en zijn talrijk aanwezig op een tak. Allemaal verwijzingen naar dat goede huwelijk. De bloemkleur varieert tussen zuiverwit en paars en tweekleurig. Ook de bloemgrootte varieert. Dit komt door inkruisen van andere soorten uit het geslacht.

Veel bloemen komen uit Israël. Circa tien jaar geleden kwam uit dit land ook de levering van waxflower in knopstadium op gang. Frappant is de opvallende kleurstelling die de knoppen laten zien. Zuiverwit is normaal voor witte bloemen,  maar geel, rood en chocoladebruin?

Het geslacht Chamelaucium is benaamd in 1819 door de Franse botanicus René Louiche Desfontaines. Het maakt deel uit van de Myrthaceae en telt circa 14 soorten. Het soort uncinatum is veruit het belangrijkste voor de snijbloemproductie.

 

Kortedagplant

Waxflower is een kortedagplant. De bloemvorming komt op gang als de daglengte onder 12 uur daalt. Ook een lagere nachttemperatuur is van invloed op de bloei-inductie. Maar wat gebeurt er bij bepaalde rassen als wel de temperatuur daalt, maar niet de daglengte? Een Israëlische veredelaar van Chamelaucium ontdekte enige jaren geleden een leuk effect op de bladkleur. Deze waxfoilage is vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd. De toppen verkleuren al gelang het ras naar geel, oranje, rood of paars. Het ras ‘Orion’ vertoont een rode gloed over het blad. Het ras ‘Vega’ is groengeel.

Bloemenpaspoort

Naam: Chamelaucium uncinatum ‘Orion’

Kenmerken: snijtak met naaldvormig blad en donkerbruine steel; bladlengte tot 2 cm, breedte tot 1 mm; bladgeur is welriekend; top van de steel draagt blad met rode zweem

Herkomst: Australië

Houdbaarheid: tot drie weken

Verkrijgbaarheid: december tot april

VBN-nummer: 119790

Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: geen bijzondere eisen

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties