Kou in maart remt exportgroei bloemen en planten

  De tegenvallende afzet van tuinplanten in de koude maand maart heeft een rem gezet op de export van bloemen en planten vanuit Nederland in het eerste kwartaal. Deze viel terug naar een plus van 1%, zo meldt Floridata. Nog steeds blijft er volgens de organisatie zicht op het doorbreken van het record van €6 miljard van 2017, maar dat is – meer dan vorig jaar – afhankelijk van valutaschommelingen.

  Foto: Shutterstock

  In maart kromp de exportomzet van kamer- en tuinplanten met 11% in vergelijking met vorig jaar, toen een groei van 7% werd gerealiseerd. Nu stokte de uitvoer op een plantenomzet van €224 miljoen, tot en met maart is de achterstand 2%. Maart hoort bij de planten met april en mei en tot de belangrijkste verkoopmaanden voor de Nederlandse groothandel. Sinds 2009 halen de exporteurs in deze drie maanden meer dan €200 miljoen omzet per maand, al kunnen de fluctuaties heel groot zijn. „Het uitblijven van het voorjaar drukte de vraag dit jaar en dus ook de prijzen voor tuinplanten in grote delen van de afzetgebieden voor planten uit Nederland”, signaleert Wesley van den Berg van Floridata.

  Bloemenafzet profiteert
  De bloemenafzet heeft daarvan gedeeltelijk geprofiteerd en klom in maart met een groei van 5% voor de tweede achtereenvolgende maand over de grens van €400 miljoen. De cumulatieve groei dit kwartaal is 2%. „Naast de vraaguitval door kou vielen feestdagen ongelukkig. Zo was het bijna gelijktijdig Valentijn en Chinees Nieuwjaar”, noemt directeur Ron Bos van Hilverda De Boer als oorzaken van de haperende markt. „In het retail-segment vielen die haperingen nog mee”, aldus directeur Ron Hogenboom van Nic. den Heijer.

  Oost-Europa
  De export van bloemen en planten naar Oost-Europa zit flink in de lift, maar die groei gaat gepaard met een forse druk op de marges. Met een kwartaalgroei van 24% is Rusland de vijfde afnemer van bloemen en planten uit Nederland, maar ook Oost-Europese landen als Polen, Tsjechië, Hongarije, Oekraïne en de Baltische Staten nemen meer af. Directeur Matthijs Mesken van de VGB waarschuwt voor eventuele valutaschommelingen en wijst daarbij op de recente onrust van de koers van de Russische roebel. Maar ook andere valuta’s zijn onrustig. Zo leidde de zwakke koers van het Britse pond ertoe dat de export van bloemen en planten naar het Verenigd Koninkrijk met 3% kromp.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties