KvK: zes op de tien detaillisten denkt crisis te overleven

Circa 7 op de 10 ondernemers verwacht dat het bedrijf de coronacrisis (zeker of waarschijnlijk) zal overleven. Dit is een van de resultaten van een Kamer van Koophandel-Flitspeiling onder ruim 1800 ondernemers in de periode van 14 tot en met 24 mei. Voor de sectoren detailhandel, cultuur, sport en recreatie, horeca en persoonlijke dienstverlening ligt dit aandeel iets lager, hier verwacht namelijk 6 op de 10 van de ondernemers de coronacrisis te overleven.

Uit de toelichting die respondenten geven, blijkt dat ondernemers aangeven te kunnen overleven omdat ze veelal voldoende buffers of reserves hebben opgebouwd, weinig vaste lasten hebben, overheidssteun ontvangen, creatief zijn, maar ook omdat ze positief willen blijven. De overige 3 op de 10 ondernemers verwacht waarschijnlijk niet te kunnen overleven of kan het nog niet inschatten. Zij geven aan dat dit bijvoorbeeld komt door de onzekerheid over het binnenhalen van opdrachten of klanten. Verder geven sommige ondernemers aan dat de schulden niet meer zijn af te betalen.

Vinden en behouden klanten

Ondernemers geven aan momenteel vooral bezig te zijn met het vinden en/of behouden van klanten. Voor zzp’ers geldt dit in grotere mate dan voor het midden-en  kleinbedrijf. Het mkb is daarentegen relatief vaker dan zzp’ers bezig met financiën op orde brengen, kostenbesparingen realiseren, financiering of extra kapitaal vinden en interne processen op orde brengen. Bovendien zijn ondernemers bezig te voldoen aan de 1,5 meter regel.

Bron: Kamer van Koophandel | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties