Opinie Coen Dekkers Leve de chemie

  Leve de chemie

  0

  Euhm, ik wil wat zeggen en wat vragen eigenlijk. Aan jullie, telers van Nederland. Vinden jullie het ook zo verrekte handig om chemie te gebruiken? Heerlijk hè? En zal ik eens wat zeggen. Ik heb zo’n volautomatische spuitboom, dus dat maakt het nog idealer. Gewoon, met je benen op de tafel, voor de buis, een tripsbestrijding uitvoeren, hoe makkelijk wil je het hebben.

  Ik werd van de week heel blij van die staatssecretaris, die Van Dam, met zijn rem op de ontwikkeling van groene gewasbeschermingsmiddelen. Ik denk diep van binnen wel eens dat we daar nog maar een keer goed over moeten nadenken. Want wat een mooi stukje techniek zijn die nieuwe middelen toch zeg. Heerlijk.

  Ze grijpen steeds beter in op 1 onderdeel van de plaag, breken sneller af in het milieu en zijn een stuk makkelijker te gebruiken. Heel jammer dat de producenten van biologische bestrijders hun lobby steeds beter voor elkaar krijgen en zagen aan de poten van die grote jongens met hun gewasbeschermingsmiddelen. Echt.

  Want de kennis die daar zit, van ecosystemen van bijvoorbeeld insecten en schimmels. Het zou toch eeuwig zonde zijn als we die niet gebruiken, of erger nog, verloren laten gaan? En biologie is ook niet alles hoor. Je zou een hele enge film kunnen maken van biologische bestrijders die uitbreken en complete leefomgevingen naar hun hand zetten. Bovendien zijn al die chemische middelen getest door het Ctgb en veilig bevonden. En U bent toch ook niet bang van een beetje E-nummers?

  Toegegeven, chemie heeft het imago niet mee. Wat dat betreft zijn het net voetbalsupporters. Er zijn er een paar die het verpesten voor de rest, zoals neonicotinoïden en glyfosaat. Maar het gros van de middelen vindt nu ook zijn oorsprong in de natuur hoor. Lijkt me weinig mis mee.

  Volgens mij weten we nog veel te weinig van chemie en wat dat voor ons kan betekenen. Ik zou daar eens flink op willen inzetten. Om die kennis te vergroten en het voor ons als telers lekker makkelijk te houden. Dat willen jullie toch eigenlijk ook gewoon?

  Want dat met de benen op tafel bestrijden, dat bevalt mij in ieder geval prima.

  Coen Dekkers
  Coen Dekkers teelt Euonymus in Sint-Oedenrode. Hij schrijft in zijn blog over alledaagse zaken op en rond zijn bedrijf.