Liturgische bloemsierkunst in KoepelKathedraal Haarlem

Bloemsierkunstenaars Peter van Asselt en Tini Brugge presenteren twee ‘groene’ kunstwerken in de KoepelKathedraal Haarlem. In de thematentoonstelling Geloof in Geluk reflecteren twintig deelnemers op het thema geluk. Zij vinden hun inspiratie in geloof, kunst, natuur en muziek.

Peter van Asselt is liturgisch bloemsierkunstenaar en vertaalt in zijn werk de Bijbel naar bloemarrangementen. Het ontwerp van de Levensboom en Kapel van Wijsheid voor Geloof in Geluk ontwikkelde hij samen met Tini Brugge. Zij is biologe en auteur die het geloof met de aarde, tuinen, voedsel en bloemschikken verbindt.

Levensboom

De levensboom komt voor in het Genesisverhaal, en in Spreuken en Openbaring. In Spreuken is de levensboom het symbool van voorspoed en wijsheid. Voor Geloof in Geluk ontwierpen Peter van Asselt en Tini Brugge een levensboom die is aangekleed met de Epipremnum-plant. Gedurende de tentoonstelling zal de liturgische schikking worden aangepast aan het moment in het jaar. 

Kapel van Wijsheid

In de Joodse traditie worden de zeven zuilen verbonden met de zeven scheppingsdagen, de zevenarmige kandelaar (Menorah), maar ook met de vijf boeken (Pentateuch) en de twee profeten Mozes en Elia. In de christelijke traditie wordt Maria aangeroepen als ‘huis van of zetel van wijsheid’. De Kapel van Wijsheid bestaat uit een constructie van mos waarin de zeven woorden van wijsheid zijn verwerkt.

Geloof in Geluk is tot en met 3 april 2022 te zien. De KoepelKathedraal is op maandag tot en met zaterdag geopend van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Bron en foto’s: KoepelKathedraal Haarlem

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties