Markt in de greep van winterweer

    Vorige week zagen we nog een daling in de gasprijs, de afgelopen week was sprake van het tegenovergestelde. De prijzen op zowel de korte als de lange termijn stegen. De belangrijkste veroorzakers van deze stijgingen zijn het weer en de gasvoorziening.

    Het weer in deze is een logische, het koude weer en de dezelfde vooruitzichten in Europa doen de vraag naar en dus de prijs van gas stijgen. De gasvoorziening als oorzaak voor de prijsstijging is op meerdere manieren uit te leggen. Allereerst is de Engelse gasopslag Rough nog altijd niet de ‘oude’ en levert maar weinig gas.
    Daarnaast is uit andere Europese opslagen al flink geleverd deze winter en is het vulpercentage in Nederland bijvoorbeeld nog maar 50 procent. Als laatste doet de lage aanvoer van LNG ook nog een duit in het zakje. De meeste LNG gaat naar Azië aangezien de prijs daar hoger ligt.

    Elektriciteit
    De afgelopen week was Europa behoorlijk in de greep van koud winterweer. Doordat in veel landen de temperaturen een aantal graden onder het gemiddelde ligt is de vraag naar steenkool toegenomen en heeft de prijs hiervan doen stijgen. Niet alleen de hogere steenkoolprijs zorgt voor een stijging van de elektriciteitsprijzen, in het bijzonder op de lange termijn. Ook een verwachte recordvraag naar elektriciteit zelf doet de prijzen stijgen voor de kortere termijn.

    De voorspelling van dagen met vorst in Frankrijk en de huidige koude in Italië betekent dat Groot-Brittannië en Nederland (via België) eventueel zullen moeten bijspringen om Frankrijk van voldoende elektriciteit te voorzien. Door de lage temperaturen afgelopen weekeinde zat de APX-prijs ook in de lift, dit is deze week wel weer wat afgezwakt door de toename van wind.

    Olie
    Deze week daalde de prijs van olie iets doordat er scepsis is bij handelaren over de OPEC-deal. Het is namelijk altijd lastig geweest in het verleden om afspraken te maken binnen de groep van OPEC-leden, ze speken wel iets af maar ze houden zich eigenlijk nooit aan de afspraken. Nu is het Irak geweest die bekend maakte juist meer te produceren in plaats van minder. Ook Libië heeft de weg omhoog gevonden, ze produceren meer en hebben aangegeven dat ze verwachten dit nog verder op te kunnen voeren.

    Vanuit Amerika kwamen ook berichten dat de olievoorraad groter geworden is en dat er wederom meer boorplatforms in gebruik genomen zijn. Er zijn ook handelaren geweest welke door de stijging van de koers winstnemingen hebben genomen wat ook druk op de koers heeft gegeven. Inmiddels is de rust weer terug gekeerd en is een kleine stijging weer mogelijk. Uiteindelijk is de koers van week op week wel licht gedaald.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies. Meer info vindt u op www.nife.nl