Home Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Meer grip op trips in chrysant

Meer grip op trips in chrysant

0
Meer grip op trips in chrysant

Eindelijk is er zicht op biologische systemen tegen trips die effectief, betaalbaar en bedrijfszeker zijn, schreven de chrysantenadviseurs van Delphy begin 2018 in hun nieuwsbrief. Ze doelen vooral op de systemen met de roofmijt montdorensis en verbeterde linten met cucumeris, alle inclusief bijvoeren in het gewas. Optimalisering van strategieën is bezig aan een volgende fase.

De wijze waarop chrysantentelers trips in hun gewas onder controle moesten houden, was volgens de adviseurs van Delphy vanuit financieel, milieutechnisch en menselijk oogpunt niet lang meer houdbaar. Telers beamen dat. Kosten rezen de pan uit, terwijl de resultaten van een aanpak vaak tegenvielen. Trips bestrijden legde flink beslag op de bedrijfsvoering.

Een kentering kwam toen Brinkman en Agribio succes boekten met een systeem op basis van de roofmijt montdorensis (officieel: Transeius montdorensis) en voermijten. Een systeem waarvan prijs en effectiviteit beter in balans waren dan bij veel andere systemen met biologische bestrijders tegen trips. Andere leveranciers reageerden met een eigen ’montdorensis-strategie’ en de linten met roofmijt cucumeris kregen een upgrade. Trips kwam beter onder controle. In alle gevallen is bijvoeren zeer bepalend voor het succes.

Concurrentie
De toegenomen concurrentie zorgt voor lagere prijzen voor roofmijten plus voedermijten. De norm is nu grofweg 30 cent per m2 per teeltronde. Systemen met linten en voermijten zijn een paar cent goedkoper. Ondertussen blijven de leveranciers samen met telers bezig om strategieën aan te scherpen. Niet alleen om kosten te drukken, ook om de effectiviteit te verhogen. Hoeveel zet je in, wanneer en hoe vaak? Scouten op vangplaten en in het gewas is aangevuld met tellingen van ’beestjes’ op gewasmonsters onder de microscoop. Ook de aandacht voor correctiemiddelen is verscherpt, want als je minder ingrijpt tegen trips, kunnen andere plagen zomaar opduiken of uit de hand lopen.

Vorig artikel Porselein
Volgend artikel Stop met (teelt)problemen onder het tapijt te vegen.
Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam als vakredacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Een geboren en getogen Westfries (Obdam) en inmiddels al enkele decennia woonachtig tussen de kassen in het Westland. Hij groeide op een agrarisch bedrijf op, plukte op jonge leeftijd enkele vruchten uit de lucratieve bollenteelt-/handel en koos uiteindelijk voor een opleiding aan de Agrarische Hogeschool in Den Bosch. Deed tien jaar allerlei werkzaamheden bij vermeerderaars van chrysantenstek en realiseerde zich toen dat er nog een manier is om zijn nieuwsgierigheid en brede interesse in de agrarische sector te benutten. Een vacature bij het Vakblad kwam precies op het goede moment. Binnen een maand was hij aangenomen als vakredacteur. Volgde journalistieke cursussen, maar merkte al snel dat interesse, kennis en ervaring van de sierteelt ook heel goed van pas komen in zijn nieuwe baan. Mooi om als redacteur dicht bij de ontwikkelingen in de sector te zitten. Met zowel familieleden en diverse vrienden en kennissen in de sierteeltbranche, is er sowieso altijd input. Het blijft uitdagend om daar vakinhoudelijke dingen van te maken, zowel in print als online.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties