Met de billen bloot

Creatief zijn op bevel? Tijdsdruk, spanning en stress? Daar doe je niet vrijwillig aan mee, zou je zeggen.

Toch wel. Tijdens het NK bloemschikken op Floraliën, op woensdag 14 mei, lieten de beste jonge bloemisten uit Nederland zien wat ze in huis hebben. Vrijwillig met de billen bloot voor de Zilveren Tulp Professioneel Bloemschikken. Hiermee namen ze het risico te verliezen want er kan er maar één de eerste zijn.

Het traject vóór de wedstrijd is ook spannend. Bedenken, schetsen, uitproberen en oefenen. Ja, inderdaad: oefenen. Vraag maar aan Epke Zonderland. Maar bloemschikkers zijn dat niet echt gewend.

We maken altijd alles in één keer goed want in de winkel moet dat toch ook? En natuurlijk vragen we allerlei deskundigen advies om vervolgens lekker ons eigen gang te gaan. Je docent voorbij.

Sommige deelnemers staan na afloop naast hun stand om te discussiëren over het gemaakte werk. Moedig. Want het NK-publiek heeft een mening. Daar hoef je helemaal niet voor te hebben doorgeleerd. Ook in de bloemenbranche telt Nederland heel wat ’bondscoaches’. Natuurlijk is het voor bezoekers erg inspirerend om het gemaakte werk te bespreken. En het is makkelijk: consumeren, ventileren én zij hoeven er niet voor uit de kleren.

Anna Koster