Mexicaanse zon

Dahlia is een geslacht van ongeveer veertig soorten en behoort tot de Asterfamilie, voorheen de composieten vanwege de samengestelde bloeiwijze van vele lint- en/of buisbloemetjes die samen één bloem lijken te vormen. Het zijn bossige, kruidachtige, knoldragende planten.

Van nature komen dahlia’s voor in de hoger gelegen delen van Centraal-Amerika. Voor de veredeling zijn zes soorten gebruikt die hebben geleid tot de duizenden cultivars in een vormen- en kleurenrijkdom die zelden wordt gezien in één geslacht. Om wegwijs te worden in deze rijkdom zijn de cultivars ingedeeld in zestien cultivar- en subgroepen.

De cultuur gaat terug tot de Azteken die Dahlia al gebruikten als voedselbron en als medicijn tegen epilepsie. Francisco Hernandez, Spaans natuuronderzoeker en arts, beschreef tussen 1570 en 1577 de natuurlijke rijkdommen van Mexico en onder meer de boomdahlia als Acocotli, overgenomen van de Azteken en Cocoxochitl. In 1789 werden vanuit Mexico plantendelen verscheept naar Madrid. Daar beschreef de Spaanse priester en botanicus Antonia Jose Cavanilles drie soorten en vernoemde het nieuwe geslacht naar Andreas Dahl, een Zweedse botanicus en leerling van Linnaeus. In 1798 arriveerde de Dahlia vanuit Spanje in Engeland.  Hier begon de hybridisatie vanuit Dahlia variabilis en Dahlia coccinea. Per ongeluk werd in 1803 het geslacht nog een keer beschreven onder de naam Georgina. Deze naam wordt nog wel gebruikt in Oosteuropese landen.

In Mexico is Dahlia pinnata sinds 1963 de nationale bloem. Zonder bloemen lijken Mexicanen niet te kunnen overleven. De liefde gaat terug tot de Azteken die met bloemen hun goden vereerden en ‘Flower Wars’ organiseerden: vredige spelen om de goden gunstig te stemmen.

Populair

Een doorbraak naar de moderne hybriden ontstond in 1873 uit een kruising tussen Dahlia coccinea en Dahlia pinnata. Deze hybride was gemakkelijk te telen en door te kruisen en werd zodoende erg populair in Europa en Amerika. In Nederland is ook een aantal veredelaars actief en bestaat de actieve Dahlia vereniging al 100 jaar.

Vorig jaar werd de decoratieve Dahlia ‘Love Of My Life’ geïntroduceerd. De handel waardeert met name de  warme oranje kleur en vaste ronde vorm van deze noviteit.

Bloemenpaspoort

Naam: Dahlia (Decorative Grp) ‘Love Of My Life’

Kenmerken: snijtak met samengesteld blad en steel met anthocyaan kleuring; bloeiwijze hoofdje met doorsnede 10-12 centimeter; lintbloem elliptisch; bloemkleur oranje met rode zweem

Herkomst: Midden-Amerika

Houdbaarheid: negen dagen

Verkrijgbaarheid: half juli tot oktober

VBN-nummer: 122473

Veiling: FloraHolland-vestigingen

Verzorging: stelen recht afsnijden; geen blad in het vaaswater.; liefst elke dag vaaswater verversen en de vaas schoon maken

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties