Minister gaat leegstand harder aanpakken

Een landelijk team gaat in opdracht van minister Kamp van Economische Zaken in kaart brengen hoe en waar vierkante meters uit de markt genomen kunnen worden. Ook worden uitbreidingsplannen kritisch tegen het licht gehouden.

De aanvullende maatregelen maken onderdeel uit van de Retailagenda, die wordt geïntensiveerd, meldt Retailnews. Aanleiding zijn de recente faillissementen van grote winkelketens, waardoor de markt voor winkelpanden extra onder druk staat. Het landelijke team gaat de winkelleegstand het komende jaar in samenwerking met gemeenten aanpakken.

Kamp stelt dat het totale vloeroppervlakte de afgelopen jaren met 11% is toegenomen, terwijl de omzet van retailers per saldo afnam. Hij spreekt in een brief aan de Tweede Kamer van een overcapaciteit van zo’n 20%. Het overschot moet volgens Kamp uit de markt gehaald worden, bijvoorbeeld door winkels te transformeren naar woningen.

Aantrekkelijke winkelgebiedenLeegstand moet verder voorkomen worden door het sluiten van nieuwe retaildeals. Daarbij gaan gemeenten of regio’s samen met lokale winkeliers aan de slag om aantrekkelijke winkelgebieden te realiseren. In november werden al 31 retaildeals gesloten en daar komen er 53 bij. ,,We gaan door met het sluiten van retaildeals met gemeenten, en vanaf nu ook met provincies, omdat maatwerk in de regio belangrijk blijft bij het aantrekkelijk en eigentijds houden van onze winkelgebieden en stadscentra’’, aldus Kamp.

Bron: RetailNews | foto: INGImage