Mkb wachtte in 2021 gemiddeld 43 dagen op betaling

De wettelijke betaaltermijn voor betalingen van grote bedrijven aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wordt gehalveerd. Binnenkort moeten deze facturen binnen 30 dagen worden voldaan. De afgelopen elf maanden kreeg een mkb-bedrijf echter gemiddeld na 42,8 dagen de facturen betaald, blijkt uit onderzoek van Graydon.

Grote bedrijven zullen dus aanpassingen moeten doen om de nieuwe betaaltermijn te hanteren, maar in hoeverre gebeurt dit? De intentie is er, stelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon, maar een deel van het grootbedrijf kent zijn leveranciers onvoldoende. Terwijl de impact op hun cashflow behoorlijk kan zijn, staat dit onderwerp bij veel ondernemingen nog niet of te laag op de agenda, blijkt uit onderzoek.

Klus wordt uitgesteld

Volgens Graydon-analist John Swaab, die momenteel klanten op de aanpassing van de wetgeving wijst, is de aanlooptijd die het bedrijfsleven nu heeft geen overbodige luxe: ‘Te veel bedrijven zijn nog niet op de hoogte van deze aanpassingen. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Zolang de wet nog niet van kracht is, moet je je tijd goed benutten om je hierop voor te bereiden. 99% van het totale bedrijfsleven valt onder het midden- en kleinbedrijf, maar sommige grote bedrijven hebben geen idee welke van hun leveranciers tot het mkb behoren. Het kan een flinke klus zijn om dit op orde te krijgen en we merken dat die wordt uitgesteld.’

Bron: Graydon | Foto: Shutterstock

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties