Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Naoogstmiddelen ruimer inzetbaar

  Naoogstmiddelen ruimer inzetbaar

  0

  Chrysal BVB en Chrysal Plus hebben van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) een ruimere inzetbaarheid gekregen.

  De behandelingsduur van Chrysal BVB is in diverse bol- en knolgewassen verlengd van drie naar zeven dagen, behalve voor tulp. Voor de tulp wordt de behandelingsduur verlengd naar 10 dagen. De behandelingsduur kan nu beter een transport- en winkelfase omvatten. De adviesdoseringen blijven hetzelfde: alstroemeria en lelie (0,15 ml/l) en overige bol- en knolgewassen (2 ml/l). Middelen met het oude etiket hebben een aflevertermijn tot 6 april 2019 en een opgebruiktermijn tot 6 oktober 2019.

  Bij tulp wordt Chrysal Plus toegevoegd aan Chrysal BVB. Het verbetert de steelkwaliteit. De dosering is niet aangepast, maar het advies is wel bij langere inzet in de keten om de lage (15 ml/l Chrysal BVB) in plaats van de hoge (30 ml/l Chrysal BVB) dosering van Chrysal Plus aan te houden. Bij de hoge dosering kan de remming te sterk zijn.

  Nieuw naoogstmiddel

  Het Ctgb heeft in haar laatste vergadering ook besloten EthylBloc Sachet toe te staan voor een naoogstbehandeling bij snijbloemen en potorchideeën. Het remt de negatieve gevolgen van ethyleen op bloemen en planten, waardoor het (vaas)leven van bloemen en planten wordt verlengd.

   

  Peter van Leth
  Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

  Reageer op dit artikel

  avatar