Nieuwe look voor 15-jarige santini Madiba

  Veredelaar Dekker Chrysanten lanceert voor zijn serie Madiba santini’s een kleurrijke nieuwe huisstijl. Het begon vijftien jaar geleden met een witte variant van deze kleinbloemige chrysant. Inmiddels zijn er 14 cultivars en het totale aanbod stijgt naar 72 miljoen stuks per jaar.

  Van 1,5 naar 13 hectare

  Kwekerij Westeringh Flowers uit Varik begon in 2005 als eerste op 1,5 ha. met Madiba ’Lindi White’. Een cultivar die onderscheidend was van andere santini’s door zijn aantal bloemetjes (tot 50 per tak), die met 2 cm doorsnede tevens de helft kleiner waren dan gemiddeld. Ook de houdbaarheid was goed. De markt moest wennen aan de noviteit, maar Westeringh Flowers en Dekker Chrysanten hielden vol. Toen de markt de Madiba’s goed oppakte, volgde uitbreiding. In 2010 kwam Bloemenkwekerij Kees de Jongh uit Tuil er bij en steeg het areaal Madiba’s naar 3 ha. Beide kwekers investeerden daarna in uitbreiding en modernisering van hun kwekerij. Zomer 2019 trad teler Maurice van Tuijl van kwekerij Monnikenwaard uit Nieuwaal toe. Toen met 3 ha van zijn kas van 6 ha. Valentijn 2021 heeft Van Tuijl alleen nog maar Madiba. Er is dan 13 ha van deze cultivar, wat goed is voor een totale jaarproductie van 72 miljoen stelen.

  Een artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij uit 2005 over de introductie van de chrysant Madiba

  Sortiment breidt uit

  Momenteel zijn van de Madiba-serie 14 cultivars op de markt; 9 enkelbloemigen, 4 pompon-types en 1 spider. Van de Westering Flowers veilde afgelopen zomer de eerste Madiba pompon en gaat daar bijna volledig op over. Bloemenkwekerij Kees de Jongh neemt de Madiba Spider erbij in zijn sortiment en Kwekerij Monnikenwaard concentreert zich op de enkelbloemigen. Nieuwe cultivars komen er spoedig aan, onder andere enkele spiders en vanaf maart 2021 neemt het aanbod van een nieuwe groene enkelbloemige Madiba toe tot zo’n 100.000 stuks per week.

  Sociale projecten

  Als eerbetoon aan Nelson Mandela, zijn bijnaam was Madiba, steunen de telers en Dekker Chrysanten diverse sociale projecten in Tanzania, zoals de Stichting Sengerema., dat kansarme Tanzaniaanse jongeren de mogelijkheid geeft om zich te ontwikkelen. Het Madiba-collectief heeft onlangs Gerben van der Vlist aangesteld als Trade Marketeer om het merk Madiba te promoten; de zogenoemde pay off ’Flower Power’ in de nieuwe branding te laden. Tevens is een merkpaspoort gemaakt, dat ook online is in te zien.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties