Vakblad voor de Bloemisterij Energie Ocap start na de zomer met CO2-netwerk in Bommelerwaard

  Ocap start na de zomer met CO2-netwerk in Bommelerwaard

  0

  Na de zomer start Ocap in de Bommelerwaard met de bouw van een centrale opslagtank en ondergrondse leidingen om CO2 naar de glastuinbouw te brengen. Dit wordt het eerste netwerk voor groene CO2 in Nederland. Alle investeringen worden gedaan door Ocap. Deelnemers hoeven alleen te investeren in een eigen aansluiting.

  De locatie voor de opslagtank ligt nog niet vast. De plek moet dicht bij de Waal liggen, omdat het de bedoeling is dat de CO2 op termijn per schip wordt aangevoerd. In eerste instantie zal dat nog per vrachtauto gebeuren. De tuinders hebben getekend voor de afname van in totaal 40 kiloton groene CO2.

  Op dit moment is Ocap betrokken bij vijf tot tien lokale projecten voor CO2-levering, waarvan er twee op het punt staan om operationeel te worden: Alton en Grootslag. Het grootste deel van de CO2 wordt nog geleverd door Shell en Alcoa. Voor uitbreiding van de levering mikt Ocap op groene CO2 van afvalenergiecentrales. Daarvoor is de CO2-leverancier in overleg met de Vereniging Afvalbedrijven en individuele bedrijven.

  Aanleg CO2-leiding door Ocap. Archieffoto.

  Reageer op dit artikel

  avatar