Om op te eten

Lepidium is een geslacht dat behoort tot de kruisbloemigen, de familie Brassicaceae. Dit is een belangrijke familie voor het leveren van nutsgewassen. Ze leveren bijvoorbeeld alle koolsoorten die we eten, maar ook oliën zoals koolzaadolie. Een sterk verwant geslacht Thlaspi wordt in Amerika veredeld omwille van biobrandstof.

De sierwaarde van zowel Lepidium als Thlaspi is te vergelijken met die van Capsella bursa-pastoris, bij ons bekend als herderstasje. De bloemen zijn onopvallend klein en wit. De zaaddozen vormen de sierwaarde: dit zijn driehoekige tot rond hartvormige hauwtjes, groen met een roodzweem, kort of lang gesteeld. Al in 1990 kwam Kieft Bloemzaden op de markt met Lepidium ‘The Blizzard’: een ras van waarschijnlijk het soort Lepidium ruderale. In 2004 kreeg het siergewas een impuls door de komst van Green Bell. In eerste instantie werd de concurrentie op een dwaalspoor gezet door deze aan te melden onder de oude naam Thlaspi. Door merkenrecht aan te vragen op Green Bell en door Europees kwekersrecht te verkrijgen onder Lepidium met de rasnaam ‘Ofarim’ werd getracht een monopoliepositie te verkrijgen. Niet voor niets want de sierwaarde viel op en Lepidium werd populair. Andere telers en veredelaars zijn nu ook op het gewas gedoken. Thlaspirassen worden geselecteerd uit ontwikkelde rassen voor de olieproductie. Lepidium wordt verder ontwikkeld door ook het soort Lepidium virginicum in de veredeling te betrekken.

Salades

Lepidium is een geslacht van circa 180 soorten een- of tweejarige en vaste kruidachtige gewassen. Bladeren worden gebruikt in salades vanwege de aromatische, peperachtige smaak. Lepidium sativum kennen we bijvoorbeeld als tuinkers. Zaden kunnen dienen als vogelvoer of om olie uit te persen. Onderzoek toont echter aan dat de zaden van Thlaspi hogere waarden bevatten en daarvoor dus efficiënter kunnen worden ingezet. Lepidium ruderale (= op woeste grond groeiend) is een wat bossig groeiend soort met veel zaaddozen en werd vroeger gerekend tot het geslacht Thlaspi. Lepidium virginicum ( = uit de staat Virginia afkomstig) is meer opgaand en minder vertakt. Gebruik ze in mooie veldboeketten.

Bloemenpaspoort

Naam: Lepidium virginicum ‘Dlepvergi’ Green Dragon

Kenmerken: snijtak met een flink vertakte open tros; blad lijnvormig, bloeiwijze tros; bladgrootte 1 x 4 cm; vruchtjes (hauwtjes) rond, diameter 0,2 cm; vruchtkleur groen

Herkomst: Noord-Amerika

Houdbaarheid: tot drie weken

Verkrijgbaarheid: vanaf eind mei

VBN-nummer: 122053

Veiling: Royal FloraHolland-vestigingen

Verzorging: geen bijzonderheden

Tekst: Leo Miedema, Floricode.com | Foto’s: Fotostudio GJ Vlekke

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten
Nog geen abonnee?

Direct registreren

Uw voordelen

  • Het betrouwbare vakblad tien keer per jaar bij u op de deurmat
  • Vakinformatie over alle facetten van de bloemendetailhandel, de bedrijfsvoering, productpresentatie, verkoop en personeelsbeleid
  • Toegang tot online besloten artikelen en data
  • Exclusieve toegang tot digitale vakbladen database
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties