Ondernemers willen van nieuw kabinet hardere aanpak cybercrime

Het nieuw te vormen kabinet moet na de verkiezingen meer werk maken van de bestrijding van cybercrime. Dat blijkt uit de online MKB Barometer Verkiezingen, die in aanloop naar de TweedeKamerverkiezingen wordt gehouden.

Binnen een paar dagen na de start vulden ruim 1700 ondernemers de poll in op MKBServicedesk.nl. Daarin wordt hun mening gevraagd over zes belangrijke thema’s waar ondernemers mee kampen.

Cybercrime, volgens onderzoek van adviesorganisatie Deloitte goed voor een totale schade van meer dan €10 miljard, is een van de grote zorgen voor ondernemers. Naast diefstal van intellectueel eigendom zijn zij vaak de dupe van phishing en ransomware, waarbij hackers geld eisen voordat ze ‘gekaapte’ systemen weer vrijgeven voor gebruik. Veruit de grootste kostenpost ontstaat volgens Deloitte doordat gerichte aanvallen door hackers bedrijfsprocessen volledig stilleggen.

Klantgegevens niet veilig

In het bedrijfsleven blijft de weerbaarheid tegen cybercrime achter. Zo bleek onlangs dat bijna 9 op de 10 bedrijfswebsites niet veilig omgaan met gegevens van hun klanten.

Samen met VNO-NCW en MKB-Nederland startten de ministeries van Veiligheid en Justitie en Economische Zaken onlangs de campagne Veilig Zakelijk Internetten om het bewustzijn onder ondernemers te vergroten.

MKB Barometer Verkiezingen

Van woensdag 22 februari tot woensdag 15 maart wordt ondernemers in het midden-en kleinbedrijf gevraagd naar hun mening over zes van de belangrijkste thema’s binnen het Nederlandse ondernemingsklimaat: Europa, het ontslagrecht, een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers, de mismatch op de arbeidsmarkt, cybercrime en de loonbetaling bij langdurige ziekte van werknemers.

Bron: MKB Servicedesk | Foto: Shutterstock