Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Onings Holland zet broeiresultaten lelie online

  Onings Holland zet broeiresultaten lelie online

  0

  Bollenhandelaar Onings Holland plant jaarlijks van al zijn handelspartijen lelie een vast aantal bollen. De resultaten uit de broeierij deelt zij met vakgenoten

  Hoeveel bloemknoppen, steellengte en kasdagen kan je verwachten van een leliecultivar als je een bepaalde bolmaat plant in februari/maart in de vollegrond plant? Onings Holland biedt daar sinds 2011 enig inzicht in via haar website. De bollenhandelaar uit Poeldijk poot van alle ontvangen partijen lelie dertig bollen en broeit die in de vollegrond af in een standaardkas. Dat doen ze al jaren en steeds streven ze ‘normale’ groeiomstandigheden na, al zullen klimaat-/weersomstandigheden tijdens de broei altijd hun invloed hebben op het eindresultaat. Uit de broeiresultaten kunnen volgens Onings geen rechten worden ontleend, maar de meerjarige gegevens zorgen wel voor een goede indicatie van de broeieigenschappen van cultivars.

  De testresultaten van 2017 (oogst 2016) bevatten dit jaar 4373 opplantingen, afkomstig uit 625 verschillende cultivars. In alfabetische volgorde zijn die op de website van Onings Holland te vinden.

   

   

  Hans Neefjes
  Hoofdredacteur Hans Neefjes is sinds december 1999 werkzaam bij het Vakblad voor de Bloemisterij.

  Reageer op dit artikel

  avatar