Onrustige gasprijs weigert vakantie te gaan vieren

    Aan het begin van de afgelopen week hadden we nog te maken met een mooie daling van de lange termijnprijzen. Halverwege de week werd dit omgezet naar een stijging van een kwart eurocent gemiddeld over de jaren 2018 tot en met 2022. Afgelopen donderdag lijkt een einde te zijn gekomen aan de stijging gezien de einde dag prijzen.

    Wellicht een direct gevolg van de OPEC-uitspraken en de stijging van de olieprijs die dit veroorzaakte. De dagprijs maakte de afgelopen week ook een hele kleine stijging mee. Dit had alles te maken met enige onzekerheid in de gasaanvoer door berichten uit Noorwegen over een langer durend onderhoud van een gasverwerkingslocatie. Daarnaast speelt de noodzaak van het injecteren van de gasopslagen en dat dit gezien de tijd van het jaar achterloopt ook nog steeds mee. Al met al bleek de afgelopen week een onrustige.

    Elektriciteit

    Evenals vorige week zat er de afgelopen week een stijging in van de lange termijnprijzen elektra door het hoge prijsniveau van steenkool. De steenkool bleef tot halverwege de week hoog onder invloed van de zwakke Dollar en de sterke Euro, de grote vraag naar kolen in China en daarbij kwam ook een stijging in vraag door een hittegolf in Azië. Pas aan het eind van de afgelopen week daalden de prijzen enigszins doordat de kolenprijs over het hoogtepunt bleek te zijn en iets daalde.

    Voor de korte termijn ligt het niveau precies anders en is het zelfs laag te noemen. Momenteel zijn alle factoren gunstig voor een lage spotmarkt: relatief koel zomerweer, voldoende wind en ruime beschikbaarheid en weinig vraag als gevolg van de vakantieperiode.

    Olie

    Afgelopen maandag vond de bijeenkomst van de olieministers van de OPEC-landen in het Russische Sint Petersburg plaats. Op de agenda stond de evaluatie van de productiebeperkende afspraken die eind van vorig jaar gemaakt zijn.  Tijdens een bijeenkomst wees Saoedi-Arabië andere landen uit het kartel erop dat ze zich moeten houden aan de afspraken om de productie te beperken en dat zij niet moeten blijven ‘valsspelen’. Saoedi-Arabië zei ook van plan te zijn om zijn export van olie te beperken tot 6,6 miljoen vaten per dag. Daarnaast gaf Nigeria aan, dat één van de twee landen is die niet hoeft te beperken wegens interne onrust, toch ook te gaan beperken in de productie.

    In navolging hiervan en het feit dat de Amerikaanse olievoorraden wederom zijn afgenomen, steeg de olieprijs de afgelopen dagen. De prijs van een vat Brent-olie is hierdoor over de 50 dollar-grens heengegaan en staat momenteel tussen 51 en 52 dollar per barrel (159 liter).

    Analisten vragen zich echter af of de wens van Saoedi-Arabië om middels de beperking de olieprijs op te drijven het gewenste effect zal hebben. Het gevolg van de huidige lichte stijging kan zijn dat het voor de Amerikaanse schalieolie-producenten interessanter wordt om de productie juist op te gaan voeren.

    Deze update is verzorgd door NIFE Energieadvies.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties