Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Pas op: Oost-Europa gaat ons economisch inhalen!

  Pas op: Oost-Europa gaat ons economisch inhalen!

  0

  Nergens in Europa groeit de economie zo aanhoudend snel als in landen als Roemenië, Polen, Tsjechië en Hongarije. Die economische kracht moet je niet onderschatten, Nederland is al business aan de Oost-Europeanen aan het verliezen. Daartegenover staan grote kansen, zeker voor de export van bloemen, planten en boomkwekerijproducten, stelt Johan Geeroms, senior risk manager bij kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland.

  De kredietverzekeraar stelde onlangs de groeicijfers van een aantal Oost-Europese landen naar boven bij. Roemenië is koploper met een economische groei dit jaar van 5,5% (vorig jaar 4,8%). Daarna volgen Polen (3,8%, was vorig jaar 2,7%), Tsjechië (3,6%, was 2,6%) en Hongarije (3,3%, was 2,0%). Geeroms verwijst naar kredietbeoordelaar Moody’s die Oost-Europa dé groeimotor van het continent noemt.

  • Beeld: Shutterstock

  Auto-industrie
  De opkomt van Oost-Europa heeft volgens Euler Hermes Nederland aanzienlijke impact op het Nederlandse bedrijfsleven. Als voorbeeld noemt Geeroms de toeleveranciers in de auto-industrie (variërend van onderdelen en elektronica tot chemie en kunststof). „Samen zijn ze goed voor een jaaromzet van €10 miljard per jaar. Bijna de helft daarvan betreft export naar Duitsland. Nog steeds zijn we een belangrijke toeleverancier voor Duitsland, maar veel business verliezen we aan Oost-Europese landen als Tsjechië, Slowakije en Polen. Volgens het CBS hebben zij ons zelfs ingehaald als belangrijkste handelspartner van de Duitse automobielindustrie.”

  Kansen voor bloemen
  Daar staan volgens Geeroms grote kansen tegenover: „Onlangs gaf de boomkwekerijbranche een veelzeggend statement af: ’De groei zit in Oost-Europa’, zegt zij. Een soortgelijk geluid komt uit de hoek van de Nederlandse bloemenexporteurs. Volgens branchevereniging VGB stijgt de export naar Oost-Europa bovengemiddeld snel. Met als sterkste groeiers Tsjechië en Polen.”

  Reageer op dit artikel

  avatar