Groen en geel

Wat is groen toch een prachtige kleur. Als je op internet zoekt naar ‘groen’, kom je ook meteen allerlei voorbeelden tegen van de positieve invloed van deze kleur. Mensen die in een groene omgeving werken, hebben minder snel gezondheidsklachten en worden minder snel depressief. Groen geeft je een relaxt gevoel, de kleur wordt geassocieerd met rijkdom, ga zo maar door.

Als je deze voorbeelden leest, kun je eigenlijk niet geloven dat er nog maar heel weinig bloemenwinkels zijn die groene planten verkopen. Werken in een gezonde en relaxte groene omgeving, wie wil dat nou niet? Onze winkel staat dan ook vol met groene planten. Oké, in euro’s is die rijkdom misschien wat overdreven, maar ik zie dagelijks dat onze planten gretig aftrek vinden bij onze klanten. Met de juiste inkoopkanalen zorgt de verkoop van planten voor een flinke winstbijdrage.

Vaak zeggen bloemisten dat ze geen planten kunnen verkopen. Belangrijkste reden is dat ze volledig zijn gefocust op bloemen en niet weten hoe je planten verkoopt. Ik zeg dan altijd dat je nooit te oud bent om het te leren. Gooi je winkel eens vol met groene planten en ervaar zelf hoe heerlijk je je gaat voelen. De keuze in planten is enorm. Potplanten zijn fantastische producten met heel weinig handeling. Voor je klanten maakt het niet uit als ze qua groen op elkaar lijken. Wist je trouwens dat het menselijk oog meer verschillende tinten groen kan onderscheiden dan welke andere kleurnuances dan ook?

Of groen echt minder gezondheidsklachten en minder kans op depressie geeft, durf ik niet te verdedigen. Anderhalf jaar geleden was mijn personeelsbestand gehalveerd door gezondheidsklachten. Gecombineerd met de crisis gaf dat mij wel degelijk een depressief gevoel. Gelukkig trekt de economie weer aan. En ook het voorjaar komt er weer aan. Samen met de positieve flow waar ik nu in zit, brengt mij dat misschien ook nog eens de gehoopte rijkdom. Aan een tekort aan groen zal het in ieder geval niet liggen.

Tot slot: erger je je groen en geel aan mijn column? Dan zit je goed! Geel wordt namelijk geassocieerd met vrolijkheid. Dan moet de combinatie van groen en geel wel een ultiem goed gevoel geven.

 

Jan van der Horst, bloemenenplantenbeurs.nl