Opleiding Assetmanagement voor de openbare ruimte

    CROW en Avans+ starten in oktober met een cursus Assetmanagement. Het gaat om een Post-HBO opleiding van acht maanden. De opleiding richt zich op de beheerders van objecten van overheden en overheidsinstanties, die zich hoofdzakelijk in de openbare ruimte bevinden.

    Assetmanagement is het optimaal en systematisch beheren van fysieke bedrijfsmiddelen ofwel assets. Ook voor het beheren van assets in de openbare ruimte komt professioneel assetmanagement steeds meer in beeld. Maatschappelijke ontwikkelingen en de komst van nieuwe normen stellen eisen aan de organisatie, haar processen en de mensen, die verantwoordelijk zijn voor het beheer van assets.

    Dat is de reden dat Avans+ en CROW de handen in elkaar geslagen hebben om de Postbachelor Assetmanagement voor de Openbare Ruimte te ontwikkelen. Met aandacht voor de inhoud van assetmanagement vanuit CROW en andere aspecten, zoals bedrijfskundige en organisatorische, die van belang zijn om assetmanagement te kunnen gebruiken in je organisatie vanuit Avans+.

    Zij-instromers

    „Het idee voor de opleiding is ontstaan bij de stuurgroep van iAMPro.” vertelt CROW’er Patrick Gooren. Deze stuurgroep, bestaande uit leden van provincies, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat, maar ook van ingenieursbureaus, zagen dat assetmanagement nog niet helemaal geland is in Nederland. „Je ziet dat de aanwas vanuit opleidingen als civiele techniek of infrastructuur teruglopen. Binnen gemeenten zie je wel veel zij-instromers. Zij hebben geen achtergrond in een van deze opleidingen, maar komen wel in een rol van assetmanager. Dit terwijl zij niet goed weten wat dit is.”

    Integraal nadenken

    Bezig zijn met assetmanagement is immers een stap verder dan alleen het beheer van de openbare ruimte. „Assetmanagement is integraal nadenken. Transparant keuzes maken.”
    Als voorbeeld noemt Gooren het werk aan een straat: „Wanneer een straat aangepakt wordt, kan met alle partijen worden gekeken wat er gedaan moet worden. Dit voorkomt dat bijvoorbeeld eerst de mensen die in het groen werken de straat afsluiten om bomen te plaatsen; een tijd later de weg wordt vervangen en dat dan blijkt dat nutsbedrijven een jaar later in de grond bezig moeten. Door transparant te zijn en integraal te denken kunnen al deze zaken tegelijk uitgevoerd worden.”

    Na het succesvol doorlopen van de opleiding word je beloond met het postbachelor-diploma Assetmanagement Openbare Ruimte. Inschrijven kan via de website van het CROW.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties