Oproep voor helderheid omtrent schaderegelingen voor telers

    Kamerlid Arne Weverling (VVD) vindt dat voor veel gedupeerde ondernemers onduidelijk is waarvoor schaderegelingen van de overheid en de EU te gebruiken zijn. LTO Glaskracht Nederland pleit voor meer openheid bij calamiteiten.

    Kamerlid Weverling stelt dat de plotselinge Ralstoniabesmetting is snijrozen , hoe vervelend ook, onder bedrijfsrisico valt, en daarom is het volgens hem niet aan de overheid om zich hierin te mengen. „We gaan er wel vanuit dat het ministerie in de toekomst in gesprek blijft gaan met gedupeerde ondernemers, juist omdat er wel schaderegelingen bestaan, maar voor weinigen duidelijk is waarvoor deze dan wel te gebruiken is.”

    Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland wil ook graag dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in gesprek blijft met de tuinbouwondernemers. „Geef op zijn minst de echte beweegredenen om geen schadevergoeding toe te kennen. Verschuil je niet achter beleid, want dan hoef je ook geen wetten te maken.”

    Petitie

    Weverling is lid van de Vaste Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit  en was aanwezig op dinsdag 25 september, toen rozentelers een petitie aanboden met het verzoek voor een steunregeling vanuit Europa. De telers willen tevens dat minister Schouten terugkomt op haar eerdere besluit om geen schadevergoeding toe te kennen op basis van artikel 4 in de Nederlandse Plantgezondheidswet. De schade door het Q-organisme, in totaal ruim 15 miljoen, ongeveer 1 miljoen euro per hectare, valt volgens Schouten namelijk onder bedrijfsrisico. De schade zou voorzienbaar zijn en drukt bovendien niet onevenredig zwaar op de bedrijven.

    Medewerking

    Van der Tak stelt dat naast ralstonia ook plagen als potworm (phalaenopsis) en Tomato chlorosis virus (tomaat) vragen om medewerking van het ministerie van LNV. „Op gebied van beleid en wetgeving is nog veel te verbeteren. Denk daarbij ook aan een effectief middelenpakket dat we kunnen inzetten als calamiteiten aan de orde zijn.” Nog meer medewerking en deskundigheid is nodig om gebruik te kunnen maken van een Europese steunregeling, ondermeer door wettelijke, bestuursrechtelijke of administratief vastgestelde voorschriften.

    Schadecompensatie

    Van der Tak weet dat de Nederlandse overheid schade bij tuinbouwondernemers kan compenseren. Zo regelde in staatssecretaris Bleker 2012 schadecompensatie aan de vier paprikatelers die getroffen werden door de snuitkever Pepper Weevil. De kever was nooit eerder in Europa aangetroffen en schade was nergens te verhalen. In theorie viel de schade toen net als bij ralstonia in roos onder bedrijfsrisico, maar de situatie was uitzonderlijk en alleen de zwaarst mogelijke bestrijding (inclusief ruimen) kon economische risico’s echt beperken. „Dat was 2012. We zijn nu in 2018. Andere tijden en situaties, maar feitelijk deed een staatssecretaris toen was de huidige minister niet doet.”

    Bleker vergoedde 25% van de schade die de snuitkever veroorzaakte, de paprikatelers betaalden ook zo’n deel en het Productschap Tuinbouw betaalde de rest.

    Rozentelers voelen zich in de steek gelaten, leest u in dit artikel over de petitie en achtergrond rond Ralstonia in snijroos.

    Geflankeerd door zijn collega’s Gerrie en Herman Sol en Joop en Daniel van den Nouweland overhandigde rozenteler Richard van der Lans op dinsdag 25 september de petitie inzake steunregeling Ralstonia aan de Kamerleden die zitting hebben in de Vaste Kamercommissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Mevrouw Attje Kuiken (PvdA), voorzitter van de commissie, nam de petitie aan en werd bijgestaan door Arne Weverling (VVD, derde van rechts), Maurits von Martels (CDA, uiterst rechts), Frank Futselaar (SP),Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks). Ook op de foto staan beleidsmedewerker Helma Verberkt en voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland. De petitie is 938 keer ondertekend en kreeg ook ondersteuning van veiling RoyalFloraHolland, VBN, VGB en Plantum.

     

     

     

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties